
Karamelno-pomarančna pena v kozarčkih
Karamelno-pomarančna pena v kozarčkih

Sestavine
- 4 listi želatine
- lupinica 3 in sok 2 pomaranč
- 4 jajca
- 100 g rjavega sladkorja
- 2 žlici pomarančnega likerja, npr. grand marnierja (po želji)
- 3 dl sladke smetane
karamelne pomaranče
- 3 pomaranče
- 50 g rjavega sladkorja

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.

7 božanskih sladic, s katerimi boste izkoristili vsako figo na vrtu
Poletje je čas, ko nas narava razvaja z najrazličnejšim sadjem, a med najbolj prefinjenimi sadeži tega letnega časa so zagotovo fige.
Sestavine
- 4 listi želatine
- lupinica 3 in sok 2 pomaranč
- 4 jajca
- 100 g rjavega sladkorja
- 2 žlici pomarančnega likerja, npr. grand marnierja (po želji)
- 3 dl sladke smetane
karamelne pomaranče
- 3 pomaranče
- 50 g rjavega sladkorja
Postopek
Želatino namočimo v hladni vodi, da se zmehča. Pomarančni sok 1 minuto segrevamo v mikrovalovni pečici. Želatino ožmemo, da iztisnemo odvečno vodo, jo dodamo v vroč sok in mešamo, da se stopi. Pustimo, da se ohladi.
Jajca ubijemo ter ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake in pomarančno lupinico damo v skledo, ki jo postavimo nad kozico z vročo vodo, in stepamo 10 minut, da dobimo gosto penasto maso. Odstavimo in stepamo, dokler se povsem ne ohladi.
V rumenjakovo maso vlijemo sok z želatino in liker, če ga uporabimo. V ločenih skledah ne prečvrsto stepemo beljake in smetano, nato oboje nežno vmešamo v pomarančno maso. Z žlico naložimo v 8 kozarcev za koktajle in postavimo na hladno, da se strdi. Pokrita pena se obdrži 2 dni.
Nekaj ur pred postrežbo pripravimo karamelne pomaranče. Pomaranče filiramo. Olupimo jih z ostrim nožem tako, da bela kožica ostane na lupini, nato izrežemo krhlje. V kozici segrejemo sladkor z 2 žlicama vode. Ko se sladkor stopi, povečamo ogenj in kuhamo, da se bledo zlato obarva. Dodamo pomarančne fileje (pozor, sladkor bo brizgal) in jih zavrtimo po kozici, da so obliti s karamelom. Pustimo, da se ohladijo. Na vsako peno položimo nekaj pomarančnih filejev in pokapljamo z malo karamelnega soka ter postrežemo s hrustljavimi piškoti.