
Žemeljni zavitek v goveji juhi
Žemeljni zavitek v goveji juhi

Sestavine
- 2 lista vlečenega testa (100 g)
- maslo za premaz
- 1 liter vroče goveje juhe
- drobnjak za posip
nadev
- 3 žemlje od prejšnjega dne
- 30 g masla
- 1 žlica nasekljane čebule
- ščepec soli
- ščepec popra
- šopek drobno sesekljanega peteršilja
- 2 jajci
- mleko (po potrebi)
Preberite tudi

Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.

Na kaj paziti pri pripravi domače šabese?
Na robovih gozdov je že začel cveteti bezeg, zato je čas za domačo šabeso. Pri pripravi tega okusnega bezgovega napitka velja upoštevati nekaj ključnih napotkov, da bo šabesa res okusna in varna za uživanje.
Sestavine
- 2 lista vlečenega testa (100 g)
- maslo za premaz
- 1 liter vroče goveje juhe
- drobnjak za posip
nadev
- 3 žemlje od prejšnjega dne
- 30 g masla
- 1 žlica nasekljane čebule
- ščepec soli
- ščepec popra
- šopek drobno sesekljanega peteršilja
- 2 jajci
- mleko (po potrebi)
Postopek
Žemlje narežemo na drobne kocke. V večji ponvi na vročem maslu zlato rumeno prepražimo drobno nasekljano čebulo in žemeljne kocke; začinimo s soljo in poprom. Nekoliko ohlajeni zmesi žemeljnih kock in čebule dodamo jajca in sesekljan peteršilj. Sestavine prelijemo z mlekom in zgnetemo v homogeno maso (kot za žemeljne cmoke). Maso damo za pol ure v hladilnik.
Vlečeno testo razprostremo na kuhinjski prt. Žemeljno maso še enkrat dobro pregnetemo; razporedimo jo po testu in oblikujemo dva tanjša zavitka. Zavitek položimo, z robom obrnjenim navzdol, na pomaščen pekač. Namažemo ga z razpuščenim maslom in pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno 25 minut. Ohlajen zavitek razrežemo na rezine.
Rezine žemeljnega zavitka serviramo v vroči goveji juhi. Preden juho postrežemo, jo lahko potresemo z narezanim drobnjakom.