
Sestavine
- 2 lista kupljenega vlečenega testa ali 150 g domačega vlečenega testa
- stopljeno maslo za pokapanje in premaz
nadev
- 120 g jedilne čokolade
- 100 g drobno naribanih neblanširanih mandljev
- 5 jajc
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
ko postrežemo
- kokosovi ostružki
- sladka smetana ali vaniljev sladoled

Okusi narave, ujeti v požirku: osvežilni zeliščni koktajli
Zeliščni koktajli so prava poslastica za vse čute – očarajo z bogatimi okusi, omamnimi vonji in estetskim videzom. Poleg tega lahko skrbno izbrana zelišča na pivca učinkujejo blagodejno. Farmacevt Samo Kreft in vodja delavnic zeliščnih koktajlov Nataša Sivec sta nam dala nekaj odličnih receptov.

Bezgove jagode – letos jih bomo pričakali pripravljeni
Bezgove jagode imajo s poletjem skupnega več kot le čas zorjenja. Le enkrat pomežikneš, pa je oboje mimo.

Poletna romanca: stročji fižol
Stročji fižol je kot poletna romanca. Pojavi se iznenada, nam ne pusti misliti na nič drugega, pa čez noč izgine. No, k sreči lahko stročji fižol shranimo.
Sestavine
- 2 lista kupljenega vlečenega testa ali 150 g domačega vlečenega testa
- stopljeno maslo za pokapanje in premaz
nadev
- 120 g jedilne čokolade
- 100 g drobno naribanih neblanširanih mandljev
- 5 jajc
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
ko postrežemo
- kokosovi ostružki
- sladka smetana ali vaniljev sladoled
Postopek
Za nadev čokolado drobno naribamo in zmešamo z naribanimi mandlji. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem. Beljake stepemo v čvrst sneg in zmešamo z rumenjakovo mešanico.
Oba lista vlečenega testa pokapamo z malo stopljenega masla, nato ju drugega vrh drugega položimo na navlažen prt. Na testo razprostremo jajčno maso in posujemo s čokoladno-mandljevo mešanico.
Testo z vijemo v zavitek in konca zavihamo navznoter. Zavitek položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in ga premažemo s stopljenim maslom. Postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 °C, in pečemo 25 do 30 minut.
Zavitek postrežemo vroč, okrašen s kokosovimi ostružki, in priložimo še stepeno sladko smetano ali vaniljev sladoled.
Nasvet
Če niste ljubitelj čokolade in oreščkov, pa lahko pripravite katerega od sadnih zavitkov: hruškov zavitek s kozjim sirom, jabolčni zavitek ali skutni zavitek z robidnicami.