
Zeliščna juha s smetano in skutnimi žepki
Zeliščna juha s smetano in skutnimi žepki

Sestavine
juha
- 1 majhen por
- 2 bela beluša
- 1 droben gomolj zelene
- 2 šalotki
- 2 mlada krompirja
- 2 žlici mladega graha
- 1 žlica masla
- 5 dl zelenjavne jušne osnove
- nastrgana lupina 1 limone
- 1 lonček kisle smetane
- 150 g drobno nasekljanih svežih zelišč (čemaž, krebuljica, peteršilj, drobnjak, kislica, regrat, rukola)
nadev za žepke
- sol
- poper
- 70 g albuminske skute (rikote)
- 1 žlička kisle smetane
- malo nasekljanega drobnjaka, peteršilja in čemaža
testo za žepke
- 150 g polnovredne moke
- 1 jajce in 1 rumenjak1 jajce in 1 rumenjak
- 1 žlica oljčnega olja
- malo zmletega muškatnega oreška
- 0,5 dl mlačne vode
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
juha
- 1 majhen por
- 2 bela beluša
- 1 droben gomolj zelene
- 2 šalotki
- 2 mlada krompirja
- 2 žlici mladega graha
- 1 žlica masla
- 5 dl zelenjavne jušne osnove
- nastrgana lupina 1 limone
- 1 lonček kisle smetane
- 150 g drobno nasekljanih svežih zelišč (čemaž, krebuljica, peteršilj, drobnjak, kislica, regrat, rukola)
nadev za žepke
- sol
- poper
- 70 g albuminske skute (rikote)
- 1 žlička kisle smetane
- malo nasekljanega drobnjaka, peteršilja in čemaža
testo za žepke
- 150 g polnovredne moke
- 1 jajce in 1 rumenjak1 jajce in 1 rumenjak
- 1 žlica oljčnega olja
- malo zmletega muškatnega oreška
- 0,5 dl mlačne vode
Postopek
Sestavine za testo najprej zmešamo, nato pa dobro pregnetemo. Testo naj pokrito počiva približno 2 uri.
Medtem skuhamo juho. Zelenjavo očistimo in drobno narežemo. Šalotki olupimo, narežemo na tanke rezinice in rahlo zarumenimo na vročem maslu. Dodamo narezano zelenjavo in takoj prilijemo zelenjavno jušno osnovo. Juho začinimo z limonovo lupinico, soljo in poprom, počasi kuhljamo 10 do 15 minut, nato pa spiriramo in pretlačimo skozi gosto cedilo. Na koncu vmešamo kislo smetano; po želji še malo začinimo.
Testo tanko razvaljamo in z obodcem izrežemo kroge. Vse sestavine za nadev zmešamo in na vsak krog testa položimo po 1 žličko. Robove testa premažemo s stepenim jajcem. Testo preganemo, da dobimo polmesece; robove dobro stisnemo. Žepke kuhljamo v vreli osoljeni vodi 10 do 12 minut. Pet minut jih pustimo še v loncu, nato pa s penovko poberemo iz vode, dobro odcedimo in na toplem prihranimo.
Juho nalijemo v jušne krožnike, potresemo z nasekljanimi zelišči, kot jušni vložek pa ponudimo skutne žepke.