Kaj boste skuhali danes?
Krompirjev narastek s čemažem
"Čemaževa musaka"
Krompirjev narastek s čemažem
"Čemaževa musaka"
Sestavine
- 1 kg čvrstega krompirja
- 150 g listov čemaža
- 130 g naribanega ementalca
- 5 dl mleka
- 3 jajca
- 50 g masla
- sol
- poper
- malo zmletega muškatnega oreščka
Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
- 1 kg čvrstega krompirja
- 150 g listov čemaža
- 130 g naribanega ementalca
- 5 dl mleka
- 3 jajca
- 50 g masla
- sol
- poper
- malo zmletega muškatnega oreščka
Postopek
Krompir operemo, olupimo in narežemo na tanke rezine. Liste čemaža operemo in osušimo. Nekaj listov prihranimo, preostale pa narežemo na tanke trakove. Plitev model za narastek najprej zdrgnemo s čemaževimi listi, nato pa premažemo z maslom. V pomaščen model skodlasto zložimo krompirjeve rezine. Krompir začinimo s soljo in poprom. Pečico segrejemo na 200 °C.
Približno polovico naribanega ementalca pomešamo z narezanim čemažem in zmes porazdelimo po krompirju. Mleko hitro zavremo, da pozneje pri pečenju ne bi prekipevalo. Ohlajeno mleko razžvrkljamo z jajci ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Krompir in čemaž prelijemo z jajčno zmesjo, potresemo s preostalim naribanim sirom in obložimo z maslenimi kosmiči. Narastek pečemo v prej ogreti pečici približno 30 do 35 minut.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Lososova pita
Imeniten "quiche" s prekajenim lososom, kozjim sirom in koprom