
Zelenjavna paelja
Vegetarijanska verzija španske specialitete, paelje.
Zelenjavna paelja
Vegetarijanska verzija španske specialitete, paelje.

Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 korenčka
- 150 g šampinjonov
- 4 mlade čebulice
- 2 stroka česna
- 1 žlička žafranovih nitk (namočenih v 2 žlicah vroče vode)
- 350 g riža za paeljo
- 1 dl belega vina
- 1,25 litra zelenjavne jušne osnove
- 100 g graha
- 100 g koruznih zrn
- sol
- kajenski poper
- zelišča za okras

Kako dobro posušiti solato in zakaj je to sploh pomembno
Zagotovo ste tako kot ena izmed naših bralk že videli po trgovinah plastično posodo za sušenje solate. In morda ste se že vprašali, zakaj bi to sploh potrebovali?

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kako filirati sardele – preprosto in brez zadrege
Sardele sodijo med najbolj dostopne, okusne in zdrave morske ribe. Čeprav jih mnogi kupujejo že očiščene, je njihovo filiranje pravzaprav precej enostavno in s pravim pristopom tudi hitro.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 korenčka
- 150 g šampinjonov
- 4 mlade čebulice
- 2 stroka česna
- 1 žlička žafranovih nitk (namočenih v 2 žlicah vroče vode)
- 350 g riža za paeljo
- 1 dl belega vina
- 1,25 litra zelenjavne jušne osnove
- 100 g graha
- 100 g koruznih zrn
- sol
- kajenski poper
- zelišča za okras
Postopek
V ponvi za pripravo paelje segrejemo oljčno olje. Korenček ostrgamo, narežemo na kocke in dušimo na vročem olju približno 3 minute. Dodamo očiščene šampinjone, ki smo jih razrezali na četrtine, ter dušimo nadaljnji 2 minuti. Nato dodamo še na kolobarčke narezano mlado čebulico, nasekljan česen in žafran skupaj s tekočino, v kateri se je namakal. Vse skupaj kuhamo kakšno minuto, nato dodamo riž, zalijemo z vinom, dolijemo zelenjavno jušno osnovo in rahlo kuhljamo približno 10 minut. Sestavin ne mešamo, ampak jih le enkrat ali dvakrat rahlo pretresemo. Končno dodamo še grah in koruzna zrna.
Zelenjavno paeljo začinimo s soljo in kajenskim poprom ter kuhamo približno še 10 minut, da je riž skoraj kuhan. Če je potrebno, dodamo še malo jušne osnove. Ko riž vpije vso tekočino in razvije fino aromo po hrustljavem rižu, jed odstavimo s kuhališča, pokrijemo z aluminijasto folijo in do serviranja počakamo približno 5 minut.
Preden paeljo ponudimo, jo potresemo z nasekljanimi zelišči.