
Pikantna mediteranska juha
Slastna juha polna mediteranskih dobrot s špageti
Pikantna mediteranska juha
Slastna juha polna mediteranskih dobrot s špageti

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 1 rdeč pekoči feferonček
- 2 pločevinki (po 400 g) paradižnika (pelatov)
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 100 g špagetov
- 4 žlice črnih oliv brez koščic
- 2 žlici kaper
- sol
- poper
- šopek bazilike ali žlica pesta
- oljčno olje za pokapanje

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 1 rdeč pekoči feferonček
- 2 pločevinki (po 400 g) paradižnika (pelatov)
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 100 g špagetov
- 4 žlice črnih oliv brez koščic
- 2 žlici kaper
- sol
- poper
- šopek bazilike ali žlica pesta
- oljčno olje za pokapanje
Postopek
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Feferonček razpolovimo, odstranimo semenje in ga narežemo na tanke rezinice. Olive sesekljamo, kapre odcedimo in ožmemo. Liste bazilike narežemo na trakove.
V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in feferon in dušimo okoli 10 minut, da se zelenjava zmehča. Dodamo pelate, jih z leseno lopatko zdrobimo in nato dodamo zelenjavno osnovo. Pokrijemo, zavremo, nato pokrovko odstranimo in odkrito kuhamo še 5 minut.
Špagete nalomimo in dodamo v juho. Solimo in popramo po okusu. Kuhamo 6 do 8 minut, da so špageti še al dente, nato juhi dodamo olive, kapre in baziliko (ali pesto), jo pokapljamo z oljčnim oljem in postrežemo.