
Pikantna mediteranska juha
Slastna juha polna mediteranskih dobrot s špageti
Pikantna mediteranska juha
Slastna juha polna mediteranskih dobrot s špageti

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 1 rdeč pekoči feferonček
- 2 pločevinki (po 400 g) paradižnika (pelatov)
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 100 g špagetov
- 4 žlice črnih oliv brez koščic
- 2 žlici kaper
- sol
- poper
- šopek bazilike ali žlica pesta
- oljčno olje za pokapanje

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 1 rdeč pekoči feferonček
- 2 pločevinki (po 400 g) paradižnika (pelatov)
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 100 g špagetov
- 4 žlice črnih oliv brez koščic
- 2 žlici kaper
- sol
- poper
- šopek bazilike ali žlica pesta
- oljčno olje za pokapanje
Postopek
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Feferonček razpolovimo, odstranimo semenje in ga narežemo na tanke rezinice. Olive sesekljamo, kapre odcedimo in ožmemo. Liste bazilike narežemo na trakove.
V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in feferon in dušimo okoli 10 minut, da se zelenjava zmehča. Dodamo pelate, jih z leseno lopatko zdrobimo in nato dodamo zelenjavno osnovo. Pokrijemo, zavremo, nato pokrovko odstranimo in odkrito kuhamo še 5 minut.
Špagete nalomimo in dodamo v juho. Solimo in popramo po okusu. Kuhamo 6 do 8 minut, da so špageti še al dente, nato juhi dodamo olive, kapre in baziliko (ali pesto), jo pokapljamo z oljčnim oljem in postrežemo.