
Paradižnikova rižota s klobaso
Preprosta rižota, polna okusov
Paradižnikova rižota s klobaso
Preprosta rižota, polna okusov

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 400 g pikantne klobase
- 350 g riža za rižoto
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelatov)
- 1 liter vroče piščančje jušne osnove
- 85 g graha
- 1 žlica naribanega parmezana
- majhen šopek peteršilja (po želji)
- parmezan za posip (po želji)

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 400 g pikantne klobase
- 350 g riža za rižoto
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelatov)
- 1 liter vroče piščančje jušne osnove
- 85 g graha
- 1 žlica naribanega parmezana
- majhen šopek peteršilja (po želji)
- parmezan za posip (po želji)
Postopek
Klobaso olupimo in narežemo na kolute, čebulo sesekljamo. V kozici segrejemo olje in na njem popekamo klobaso 1 minuto, da se začne izločati maščoba. Dodamo čebulo in pražimo 5 minut, da se zmehča, nato dodamo riž in pražimo še 1 minuto. Dodamo kis in na koščke narezan paradižnik iz pločevinke ter dobro zmešamo.
Postopoma po zajemalkah dodajamo jušno osnovo – riž vsakič mešamo, dokler ne vpije vse osnove, šele nato dodamo naslednjo zajemalko. Ko dodamo zadnjo zajemalko jušne osnove, dodamo še grah in mešamo, dokler ni riž kuhan. Ugasnemo štedilnik ter vmešamo parmezan in po želji sesekljan peteršilj. Postrežemo kar iz kozice, zraven pa ponudimo še nariban parmezan za posip.