
Zapečene testenine s šunko in sirom
Šunka in sir nista samo za na pico!
Zapečene testenine s šunko in sirom
Šunka in sir nista samo za na pico!

Sestavine
- 250 g kuhane šunke
- 20 g masla
- 300 g kratkih testenin (npr. casarecce ali peresniki)
- 250 g sladke smetane
- 100 g naribanega ementalca
- 100 g naribane stare gavde
- 100 g gorgonzole
- ¼ žličke muškatnega oreška
- 2 kepi mocarele
- 3 rumenjaki
- 150 g zamrznjenega graha
- 50 g naribanega zorjenega ovčjega sira (pekorina)
- sol
- poper
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Okusite Provanso: recept za avtentično jed Bouillabaisse
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 250 g kuhane šunke
- 20 g masla
- 300 g kratkih testenin (npr. casarecce ali peresniki)
- 250 g sladke smetane
- 100 g naribanega ementalca
- 100 g naribane stare gavde
- 100 g gorgonzole
- ¼ žličke muškatnega oreška
- 2 kepi mocarele
- 3 rumenjaki
- 150 g zamrznjenega graha
- 50 g naribanega zorjenega ovčjega sira (pekorina)
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Šunko narežemo na pol centimetrske, mocarelo pa na centimetrske kocke. Maslo v ponvi stopimo in na njem pražimo šunko 3 minute. Ko postane šunka hrustljava, ponev odstavimo.
Medtem v slani vodi skuhamo testenine al dente, jih odcedimo in vrnemo v isto ponev. V testenine vmešamo sladko smetano, ementalec, gavdo in gorgonzolo.
Ponev pristavimo na šibek ogenj in s kuhalnico dobro premešamo testenine s smetano in siri. Odstavimo z ognja in začinimo z muškatnim oreškom, dodamo mocarelo, rumenjake, grah, šunko in polovico ovčjega sira. Malo posolimo, obilno popramo in dobro premešamo.
Testenine preložimo v pekač, potresemo s preostalim ovčjim sirom in pečemo v prej segreti pečici 15 minut. Ko je jed pečena, jo pustimo počivati 5 minut, nato jo razrežemo na kose in postrežemo.