
Enolončnica iz školjk in kozic
Enolončnica iz školjk in kozic

Sestavine
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 majhen rdeč čili
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 pora
- 2 stebli stebelne zelene
- 1,5 dl vina ali ribje jušne osnove
- 1 pločevinka (400 g) sesekljanega paradižnika
- 4 sveži paradižniki, narezani na kocke
- 500 g očiščenih klapavic v lupini
- 200 g očiščenih kuhanih kozic
- šopek peteršilja
Preberite tudi

Njoki malo drugače: 7 idej, ki vedno uspejo
Njoki, svaljki, lulčki ... sami jim dajte ime, mi vam pomagamo z idejami z različnih vetrov.

Kako prepoznati sveže šparglje?
Pri špargljih se močno pozna vsaka ura skladiščenja, zato je dobro vedeti, kako prepoznati njihovo svežino.

Kuhajte z jogurtom: slane jedi, sladice, napitki in več
Jogurt ni le za zajtrk – odkrijte recepte za slane jedi, juhe, sladice, marinade in napitke z jogurtom. Preverite, kaj vse lahko pripravite!
Sestavine
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 majhen rdeč čili
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 pora
- 2 stebli stebelne zelene
- 1,5 dl vina ali ribje jušne osnove
- 1 pločevinka (400 g) sesekljanega paradižnika
- 4 sveži paradižniki, narezani na kocke
- 500 g očiščenih klapavic v lupini
- 200 g očiščenih kuhanih kozic
- šopek peteršilja
Postopek
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo, česen olupimo in stremo. Čili razpolovimo, očistimo semena in ga drobno narežemo. Por in stebelno zeleno narežemo na rezine. Na oljčnem olju pražimo čebulo, česen in čili na srednji temperaturi okoli 10 minut. Ko se čebula zmehča, dodamo por in stebelno zeleno in pražimo še 5 minut. Zalijemo z vinom ali ribjo osnovo in dodamo paradižnik, znižamo temperaturo in kuhljamo 25 minut.
Dodamo klapavice (v lupinah) in kozice, ponev pokrijemo in kuhamo 4 minute ali tako dolgo, da se školjke odprejo (zaprte školjke zavržemo) in kozice segrejejo. Posujemo jih z grobo narezanim peteršiljem in začinimo. Postrežemo s česnovim kruhom ali z dušenim rižem.