
Enolončnica iz školjk in kozic
Enolončnica iz školjk in kozic

Sestavine
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 majhen rdeč čili
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 pora
- 2 stebli stebelne zelene
- 1,5 dl vina ali ribje jušne osnove
- 1 pločevinka (400 g) sesekljanega paradižnika
- 4 sveži paradižniki, narezani na kocke
- 500 g očiščenih klapavic v lupini
- 200 g očiščenih kuhanih kozic
- šopek peteršilja

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 majhen rdeč čili
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 pora
- 2 stebli stebelne zelene
- 1,5 dl vina ali ribje jušne osnove
- 1 pločevinka (400 g) sesekljanega paradižnika
- 4 sveži paradižniki, narezani na kocke
- 500 g očiščenih klapavic v lupini
- 200 g očiščenih kuhanih kozic
- šopek peteršilja
Postopek
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo, česen olupimo in stremo. Čili razpolovimo, očistimo semena in ga drobno narežemo. Por in stebelno zeleno narežemo na rezine. Na oljčnem olju pražimo čebulo, česen in čili na srednji temperaturi okoli 10 minut. Ko se čebula zmehča, dodamo por in stebelno zeleno in pražimo še 5 minut. Zalijemo z vinom ali ribjo osnovo in dodamo paradižnik, znižamo temperaturo in kuhljamo 25 minut.
Dodamo klapavice (v lupinah) in kozice, ponev pokrijemo in kuhamo 4 minute ali tako dolgo, da se školjke odprejo (zaprte školjke zavržemo) in kozice segrejejo. Posujemo jih z grobo narezanim peteršiljem in začinimo. Postrežemo s česnovim kruhom ali z dušenim rižem.