© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Puhasto zapečene sirove testenine s šunko

Puhasto zapečene sirove testenine s šunko

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Puhasto zapecene sirove testenine s sunko

Sestavine

  • 25 g masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 200 g šalotke
  • 2 stroka česna
  • 500 g kratkih cevastih testenin (npr. rigatoni)
  • 2 žlici moke
  • 0,5 l polnomastnega mleka
  • 150 g naribanega grojerja* ali drugega topljivega sira
  • 4 jajca (rumenjake in beljake ločimo)
  • 1 žlička naribanega muškatnega oreška
  • 180 g ostankov velikonočne šunke, natrganih na kose
  • 100 g zrelega čedarja*
  • sol
  • poper

solata

  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 1 dl sončničnega olja
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • 1 žlica nasekljanega pehtrana
  • 1 glava mehke solate
  • 1 manjša glava hrustljave solate
Okusi gozda

Okusi gozda: recepti za dobrote z gobami

Ko se približuje jesen, gobe postanejo zvezde v kuhinji, posebno če smo strastni gobarji in jih nabiramo sami. Takrat je sosledje dogodkov samoumevno: pravkar nabrano zbirko užitnih gob najprej fotografiramo, da se bomo z njo lahko še dolgo bahali, nato pa gobe očistimo in pripravimo za v lonec. In že zadiši ...

fizol

6 jedi iz fižola, ki so prava jesenska klasika

Ko se dnevi ohladijo in se listje počasi obarva v odtenke jeseni, je čas, da se pogrejemo z nasitnimi in bogatimi enolončnicami. Fižol je odlična sestavina za v tople jedi, ki nas bodo pogrele, hkrati pa je bogat vir beljakovin, vlaknin, železa in vitamina B.

Sestavine

  • 25 g masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 200 g šalotke
  • 2 stroka česna
  • 500 g kratkih cevastih testenin (npr. rigatoni)
  • 2 žlici moke
  • 0,5 l polnomastnega mleka
  • 150 g naribanega grojerja* ali drugega topljivega sira
  • 4 jajca (rumenjake in beljake ločimo)
  • 1 žlička naribanega muškatnega oreška
  • 180 g ostankov velikonočne šunke, natrganih na kose
  • 100 g zrelega čedarja*
  • sol
  • poper

solata

  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 1 dl sončničnega olja
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • 1 žlica nasekljanega pehtrana
  • 1 glava mehke solate
  • 1 manjša glava hrustljave solate

Postopek

1

V veliki kozici stopimo polovico masla skupaj z oljčnim oljem, nato dodamo na kockice nasekljano šalotko. Pražimo jo, da se zmehča in zlato obarva, nato vmešamo strt česen in vse skupaj pretresemo v veliko skledo.

2

Testenine vsujemo v lonec z veliko količino vrele osoljene vode in jih kuhamo 2 minuti manj, kot je navedeno na zavitku. Pečico segrejemo na 200 °C.

3

Medtem pripravimo omako. Kozico, v kateri smo pražili šalotko, spet pristavimo in dodamo preostalo maslo, nato pa še moko. Dobro premešamo, nato postopoma prilivamo mleko, ob tem pa ves čas mešamo, da nastane gladka bleščeča bela omaka brez grudic. Dodamo popraženo šalotko in česen ter tretjino grojerja. Kozico odstavimo in vmešamo rumenjake, gorčico in muškatni orešček, solimo in popramo.

4

Kuhane testenine odcedimo in jih damo v veliko nepregorno posodo. Primešamo koščke šunke in na koščke narezan čedar. Beljake stepemo v čvrst sneg in ga eno žlico vmešamo v sirovo omako v kozici. Zdaj nežno vmešamo še preostali sneg, tako da ohranimo čim več zračnih mehurčkov. Omako prelijemo čez testenine, pri čemer pazimo, da zapolnimo vse luknje, in ji pomagamo, da steče do dna posode – vendar ne mešamo preveč. Posujemo s preostalim grojerjem in pečemo 15 do 20 minut, da se sir na vrhu stopi in zlato obarva.

5

Medtem pripravimo solatni preliv. Gorčico in jabolčni kis zmešamo v veliki skledi, nato postopoma vtepemo sončnično olje, da nastane emulzija. Solimo in primešamo zelišča. Solatne liste natrgamo in jih pomešamo z večino preliva, malo pa ga ponudimo zraven v omačnici. Solato ponudimo skupaj s testeninskim narastkom.

Nasvet

Groyer je švicarski trdi sir, ki se lepo topi in se pogosto uporablja za pečene jedi. Ima značilen, a ne premočan okus, zato ne preglasi drugih sestavin.

Čedar pa je britanski sir, prav tako topljiv, a izrazitejšega, ostrejšega okusa.

Oba sira sta na prodaj v bolje založenih supermarketih, a ju lahko nadomestimo tudi z drugimi topljivimi siri.

Priljubljeni recepti

Piščanec v solati s tortiljo

Enostavna malica za naše lačne najstnike

5 min
Enostavno

Fuži z jajčevci in maskarponejem

Okusen in hiter recept za testenine.

Enostavno

Hruškov čatni s suhimi marelicami

Omaka, ki se lahko postreže k mesu

1 h 50 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.