
Zapečene testenine s tunino in grahom
Zakaj ne bi namesto lazanje pripravili zapečenih školjk? Velike testenine, grahova omaka, tunina ... in dober tek!
Zapečene testenine s tunino in grahom
Zakaj ne bi namesto lazanje pripravili zapečenih školjk? Velike testenine, grahova omaka, tunina ... in dober tek!

Sestavine
- 300 g testenin v obliki velikih školjk
- 400 g tunine iz konzerve
- naribana lupinica in sok 1 bio limone
- 1 šalotka
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 1 žlička sladkorja
- ščep soli ali po okusu
- 30 g drobno naribanega sira grana padano
grahova omaka
- 3 žlice crème fraîche ali kisle smetane
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- sol in poper
- 3,5 dl piščančje jušne osnove
- 500 g zamrznjenega graha
- pest lističev mete
- pest lističev bazilike
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi se težko odrečemo nabiranju divjih rastlin. Dobro je, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
- 300 g testenin v obliki velikih školjk
- 400 g tunine iz konzerve
- naribana lupinica in sok 1 bio limone
- 1 šalotka
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 1 žlička sladkorja
- ščep soli ali po okusu
- 30 g drobno naribanega sira grana padano
grahova omaka
- 3 žlice crème fraîche ali kisle smetane
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- sol in poper
- 3,5 dl piščančje jušne osnove
- 500 g zamrznjenega graha
- pest lističev mete
- pest lističev bazilike
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). V kozici zavremo vodo, jo solimo in v njej kuhamo testenine toliko časa, da so na ugriz še nekoliko trde. Odcedimo jih, nato pa oplaknemo s hladno vodo in spet odcedimo.
Medtem ko se testenine kuhajo, pripravimo omako. V veliki kozici na srednji temperaturi segrejemo olje in maslo. Na njem pražimo drobno sesekljano čebulo 5 minut, da se začne mehčati, nato dodamo drobno sesekljan česen, temperaturo znižamo in pražimo še 5 minut. Solimo in popramo, nato dodamo jušno osnovo in približno 450 g graha. Zavremo in kuhamo 1 minuto, nato ugasnemo kuhalnik. Mešanico predenemo v multipraktik, dodamo crème fraîche ali kislo smetano, meto in baziliko ter zmeljemo v gladko omako.
Omako nalijemo v velik plitev pekač. V skledico damo nekoliko razkosano tunino, limonovo lupinico in sok, drobno sesekljano šalotko, kis, sladkor, ščep soli in crème fraîche ali kislo smetano ter dobro zmešamo. Školjke napolnimo z maso in jih položimo v grahovo omako. Posujemo jih s preostalim grahom in sirom grana padano. Pečemo jih 20 minut, da se sir zlato rjavo obarva, nato postrežemo.