Kaj boste skuhali danes?
Zapečene testenine s tunino in grahom
Zakaj ne bi namesto lazanje pripravili zapečenih školjk? Velike testenine, grahova omaka, tunina ... in dober tek!
Zapečene testenine s tunino in grahom
Zakaj ne bi namesto lazanje pripravili zapečenih školjk? Velike testenine, grahova omaka, tunina ... in dober tek!
Sestavine
- 300 g testenin v obliki velikih školjk
- 400 g tunine iz konzerve
- naribana lupinica in sok 1 bio limone
- 1 šalotka
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 1 žlička sladkorja
- ščep soli ali po okusu
- 30 g drobno naribanega sira grana padano
grahova omaka
- 3 žlice crème fraîche ali kisle smetane
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- sol in poper
- 3,5 dl piščančje jušne osnove
- 500 g zamrznjenega graha
- pest lističev mete
- pest lističev bazilike
5 trikov za brezskrbno praznično peko
Manj kot 50 dni nas loči do božiča in vseh sladkosti, ki jih prinaša. Da bo vse nared pravi čas in brez nepotrebnega stresa, upoštevajte spodnje nasvete.
Ko enkrat poskusite to rulado, krompirja ne boste več jedli po starem
Krompirjeva rulada s sirom in mesom je razkošna, a hkrati presenetljivo preprosta jed, ki združuje vse, kar imamo radi – krompir, sir in mesni nadev.
Kultni namaz, ki ga vsaka družina pripravlja malce po svoje
Nežen in rahlo pikanten, preprost, a vendar poseben – liptaver je klasičen namaz, brez katerega nekoč ni minilo nobeno družinsko slavje. Čas je, da obudimo to tradicijo.
Sestavine
- 300 g testenin v obliki velikih školjk
- 400 g tunine iz konzerve
- naribana lupinica in sok 1 bio limone
- 1 šalotka
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 1 žlička sladkorja
- ščep soli ali po okusu
- 30 g drobno naribanega sira grana padano
grahova omaka
- 3 žlice crème fraîche ali kisle smetane
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- sol in poper
- 3,5 dl piščančje jušne osnove
- 500 g zamrznjenega graha
- pest lističev mete
- pest lističev bazilike
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). V kozici zavremo vodo, jo solimo in v njej kuhamo testenine toliko časa, da so na ugriz še nekoliko trde. Odcedimo jih, nato pa oplaknemo s hladno vodo in spet odcedimo.
Medtem ko se testenine kuhajo, pripravimo omako. V veliki kozici na srednji temperaturi segrejemo olje in maslo. Na njem pražimo drobno sesekljano čebulo 5 minut, da se začne mehčati, nato dodamo drobno sesekljan česen, temperaturo znižamo in pražimo še 5 minut. Solimo in popramo, nato dodamo jušno osnovo in približno 450 g graha. Zavremo in kuhamo 1 minuto, nato ugasnemo kuhalnik. Mešanico predenemo v multipraktik, dodamo crème fraîche ali kislo smetano, meto in baziliko ter zmeljemo v gladko omako.
Omako nalijemo v velik plitev pekač. V skledico damo nekoliko razkosano tunino, limonovo lupinico in sok, drobno sesekljano šalotko, kis, sladkor, ščep soli in crème fraîche ali kislo smetano ter dobro zmešamo. Školjke napolnimo z maso in jih položimo v grahovo omako. Posujemo jih s preostalim grahom in sirom grana padano. Pečemo jih 20 minut, da se sir zlato rjavo obarva, nato postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Biftek s tartufi
Malinova šarlota z biskvitnimi piškoti
Šarlota je klasična sladica, ki bo še boljša, če bomo piškote savoiardi pripravili sami