Kaj boste skuhali danes?
Krhki žepki z breskvami in malinami
Žepke lahko napolnimo tudi z breskvami iz kompota
Krhki žepki z breskvami in malinami
Žepke lahko napolnimo tudi z breskvami iz kompota
Sestavine
- 200 g malin
- 400 g narezanih breskev v kompotu (iz pločevinke)
- 1 žlica koruznega škroba
- 1 žlica medu
- 650 g razvaljanega sladkega krhkega testa (glej opombo)
- 1 jajce
- 150 g sladkorja v prahu
- liofilizirane maline ali mrvice za okras (po želji)
Malo več masla je vedno dobra ideja
Gostje so že skoraj prispeli, med prazničnimi prigrizki pa nekaj manjka – ko ste v dvomih, dodajte maslo.
Ta praznični koktejl je tako lep, da ga boste želeli najprej fotografirati
Če ste zadnje tedne vsaj malo na družbenih omrežjih, ste ga skoraj zagotovo že opazili – snow globe koktajl, pijačo, ki v kozarcu izgleda kot prava snežna krogla.
Manj je več: lahkotne sladice za zaključek prazničnega obeda
Po obilnem kosilu ali večerji se sladic lotimo zadržano, saj smo preveč siti, da bi v njih lahko resnično uživali. A ne pri tokratnem izboru receptov …
Sestavine
- 200 g malin
- 400 g narezanih breskev v kompotu (iz pločevinke)
- 1 žlica koruznega škroba
- 1 žlica medu
- 650 g razvaljanega sladkega krhkega testa (glej opombo)
- 1 jajce
- 150 g sladkorja v prahu
- liofilizirane maline ali mrvice za okras (po želji)
Postopek
Breskve odcedimo in narežemo na koščke. Šest velikih malin prihranimo, preostale pa stresemo v skledo, dodamo breskve in zmešamo. V manjši skledi zmešamo koruzni škrob in med v pasto, ki jo prelijemo čez sadje in vse skupaj zmešamo.
Jajce razžvrkljamo. Krhko testo razvijemo in s kolescem za rezanje testa iz njega izrežemo 12 pravokotnikov. Enega od njih položimo z daljšo stranico proti sebi in ga prepognemo na polovico kot knjigo, da na sredini nastane guba. Spet ga odpremo in na eno stran gube z žlico nadevamo sadno mešanico. Pri tem pa- zimo, da ob robu ostane približno 1 cm prostora, ki ga premažemo z jajcem. Te- sto znova prepognemo, da je nadev za- prt z vseh strani. Z vilicami stisnemo ro- bove krog in krog ter žepek tudi po vrhu premažemo z jajcem. Po vrhu ga nekaj- krat prebodemo z vilicami. Postopek ponovimo s preostalimi pravokotniki testa in nadevom. Žepke razporedimo po plitvem pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut oziroma do 24 ur. Lahko jih tudi zamrznemo za največ 2 meseca.
Pečico segrejemo na 200 °C. Žepke pečemo 20 minut oziroma tako dolgo, da je testo zlato zapečeno, nadev pa brbota skozi luknjice na vrhu. Pečene vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohlajajo vsaj 20 minut. (Če so bili prej zamrznjeni, jih pečemo 5 minut dlje.)
Medtem pretlačimo preostale maline in zmešamo s sladkorjem v prahu, da dobimo gost obliv. Z njim na tanko premažemo žepke in jih po želji potresemo z liofiliziranimi malinami ali mrvicami. Postrežemo tople ali hladne, za zajtrk ali pa kot sladico. Po želji jih prelijemo s smetano ali vaniljevo jajčno kremo.
Sladko krhko testo
Sladko krhko testo lahko pripravite po tem receptu.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ledeni čaj z borovnicami in meto
Pisani zvitki za službeno malico
Da vas v službi ne bo premagovala lakota, si pripravite te fine zvitke