
Nadevan piščanec s sirom, špinačo in gobami
Nadevan piščanec s sirom, špinačo in gobami

Sestavine
- 40 g suhih jurčkov
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- 100 g listov mlade špinače
- 150 g albuminske skute (rikote)
- 50 g grobo naribane čvrste mocarele
- 20 g drobno naribanega parmezana
- 4 piščančje prsi brez kože
- 4 rezine pršuta

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 40 g suhih jurčkov
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- 100 g listov mlade špinače
- 150 g albuminske skute (rikote)
- 50 g grobo naribane čvrste mocarele
- 20 g drobno naribanega parmezana
- 4 piščančje prsi brez kože
- 4 rezine pršuta
Postopek
Jurčke v skledici prelijemo s toliko vrele vode, da jih komaj prekriva, in pustimo, da se namakajo 15 minut. Nato jih odcedimo in jurčke ožmemo (tekočino prihranimo – lahko jo zamrznemo – da bomo z njo izboljšali kakšno mesno omako) ter grobo nasekljamo.
Šalotko in česen drobno sesekljamo ter nežno pražimo 3 minute v ponvi na olju. Temperaturo povečamo, dodamo jurčke in pražimo še nekaj minut. Dodamo špinačo, temperaturo povečamo na najvišjo in pražimo, da uvene in povre vsa tekočina. Predenemo v skledo in pustimo, da se mešanica ohladi. Dodamo oba sira, obilo popra in malo soli. Prihranimo.
Vzamemo piščančje prsi in odstranimo mali file na hrbtni strani. Ob strani v vsake prsi zarežemo žep in vsakega nadevamo s četrtino mešanice, nato odprtino zapremo z odrezanim filejčkom. Vsak kos mesa previdno ovijemo v rezino pršuta in do uporabe shranimo v hladilnik. (To lahko naredimo že dan prej.)
Pečico segrejemo na 200 °C. Nadevane kose piščanca razporedimo na pekač in pečemo 20 do 25 minut, da je meso skoz in skoz pečeno, pršut na robovih naguban, sir pa mezi iz mesnih žepkov …
Nasvet
Namesto suhih gob lahko uporabimo sveže jurčke: 2 sveža jurčka narežemo in pražimo na šalotki in česnu, da tekočina izpari, nato dodamo špinačo in nadaljujemo, kot je opisano v receptu.