
Nadevan piščanec s sirom, špinačo in gobami
Nadevan piščanec s sirom, špinačo in gobami

Sestavine
- 40 g suhih jurčkov
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- 100 g listov mlade špinače
- 150 g albuminske skute (rikote)
- 50 g grobo naribane čvrste mocarele
- 20 g drobno naribanega parmezana
- 4 piščančje prsi brez kože
- 4 rezine pršuta

Rjavčki - preprost recept, ki vedno navduši
Sočni, bogati in v sredini še nekoliko mehki - taki so popolni rjavčki!

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Slasten namaz iz pečenih paprik
To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.
Sestavine
- 40 g suhih jurčkov
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- 100 g listov mlade špinače
- 150 g albuminske skute (rikote)
- 50 g grobo naribane čvrste mocarele
- 20 g drobno naribanega parmezana
- 4 piščančje prsi brez kože
- 4 rezine pršuta
Postopek
Jurčke v skledici prelijemo s toliko vrele vode, da jih komaj prekriva, in pustimo, da se namakajo 15 minut. Nato jih odcedimo in jurčke ožmemo (tekočino prihranimo – lahko jo zamrznemo – da bomo z njo izboljšali kakšno mesno omako) ter grobo nasekljamo.
Šalotko in česen drobno sesekljamo ter nežno pražimo 3 minute v ponvi na olju. Temperaturo povečamo, dodamo jurčke in pražimo še nekaj minut. Dodamo špinačo, temperaturo povečamo na najvišjo in pražimo, da uvene in povre vsa tekočina. Predenemo v skledo in pustimo, da se mešanica ohladi. Dodamo oba sira, obilo popra in malo soli. Prihranimo.
Vzamemo piščančje prsi in odstranimo mali file na hrbtni strani. Ob strani v vsake prsi zarežemo žep in vsakega nadevamo s četrtino mešanice, nato odprtino zapremo z odrezanim filejčkom. Vsak kos mesa previdno ovijemo v rezino pršuta in do uporabe shranimo v hladilnik. (To lahko naredimo že dan prej.)
Pečico segrejemo na 200 °C. Nadevane kose piščanca razporedimo na pekač in pečemo 20 do 25 minut, da je meso skoz in skoz pečeno, pršut na robovih naguban, sir pa mezi iz mesnih žepkov …
Nasvet
Namesto suhih gob lahko uporabimo sveže jurčke: 2 sveža jurčka narežemo in pražimo na šalotki in česnu, da tekočina izpari, nato dodamo špinačo in nadaljujemo, kot je opisano v receptu.