
Rižota z gobami, slanino in piščancem
Rižota za jesensko razvajanje
Rižota z gobami, slanino in piščancem
Rižota za jesensko razvajanje

Sestavine
- 50 g suhih jurčkov ali 200 g svežih
- 1,5 l kokošje jušne osnove (oz. 1,3 l, če uporabljamo suhe jurčke)
- 250 g šampinjonov
- 250 g piščančjega mesa brez kosti in kože
- 8 rezin prekajene slanine
- 50 g masla
- 1 drobno nasekljana čebula
- 300 g riža za rižote
- 1,5 dl belega vina
- 50 g naribanega parmezana
- pest sesekljanega svežega peteršilja
- sol
- poper

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 50 g suhih jurčkov ali 200 g svežih
- 1,5 l kokošje jušne osnove (oz. 1,3 l, če uporabljamo suhe jurčke)
- 250 g šampinjonov
- 250 g piščančjega mesa brez kosti in kože
- 8 rezin prekajene slanine
- 50 g masla
- 1 drobno nasekljana čebula
- 300 g riža za rižote
- 1,5 dl belega vina
- 50 g naribanega parmezana
- pest sesekljanega svežega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Gobe očistimo. Šampinjone narežemo na rezine, jurčke na kocke. Če uporabimo suhe jurčke, jih prej 20 minut namakamo v vreli vodi. Ko jih odcedimo, vodo prilijemo jušni osnovi.
Piščančje meso narežemo na manjše kose, slanino grobo nasekljamo. Meso in slanino popečemo na polovici masla, dodamo čebulo, in ko se zmehča, še gobe. Kuhamo nekaj minut, da se gobe zmehčajo. Primešamo riž in mešamo približno 1 minuto, da postekleni. Zmanjšamo ogenj, prilijemo vino in pustimo počasi vreti, da vino povsem izhlapi. Nato po zajemalkah postopoma dodajamo segreto jušno osnovo in vsakokrat znova premešamo. Tako kuhamo rižoto 25 do 30 minut. Rižota mora biti kremasta in rahlo tekoča.
Jed odstavimo z ognja, začinimo s soljo in poprom, vmešamo sesekljan peteršilj, parmezan in preostanek masla. Rižoto za nekaj minut pokrijemo, da počiva, nato jo znova premešamo in postrežemo.