
Rižota v paradižnikih
Rižota v paradižnikih

Sestavine
- 2 velika paradižnika
- 2 žlici oljčnega olja
- 50 g riža za rižoto
- 2 sesekljani mladi čebuli
- 1 sesekljana majhna bučka
- 50 g šampinjonov, narezanih na rezine
- 2,5 dl zelenjavne jušne osnove
- po ščepec suhega timijana in origana
- 6 svežih listov bazilike
- 1 žlica naribanega parmezana
- sol
- poper
- rukola za okras

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.
Sestavine
- 2 velika paradižnika
- 2 žlici oljčnega olja
- 50 g riža za rižoto
- 2 sesekljani mladi čebuli
- 1 sesekljana majhna bučka
- 50 g šampinjonov, narezanih na rezine
- 2,5 dl zelenjavne jušne osnove
- po ščepec suhega timijana in origana
- 6 svežih listov bazilike
- 1 žlica naribanega parmezana
- sol
- poper
- rukola za okras
Postopek
Paradižnikom odrežemo vrhove in jih prihranimo za pokrov. Z žlico paradižnike izdolbemo in pri tem pazimo, da jih ne predremo. Odstranimo le sredinski trdi del, izdolbeno maso sesekljamo in semena prihranimo.
V kozici segrejemo olje in nežno, na nizki temperaturi 2 minuti pražimo riž. Dodamo čebulo, bučko in gobe ter nežno pražimo še 2 minuti. Zalijemo z jušno osnovo, dodamo suha zelišča, sesekljano paradižnikovo notranjost skupaj s semeni in kuhljamo 15 do 20 minut, da se riž skuha. Pogosto premešamo in dodamo še nekaj jušne osnove ali vode, če je treba. Solimo in popramo. Ogenj ugasnemo in v riž vmešamo natrgane liste bazilike in parmezan.
Pečico segrejemo na 170 °C. Paradižnika položimo v pekač in napolnimo z rižem, pokrijemo z odrezanimi vrhovi paradižnika in pečemo 10 do 15 minut, da se paradižnik zmehča. Počakamo 5 minut, da se jed malo ohladi, nato jo okrasimo z nekaj listi rukole.