
Ajdove palačinke s slanim nadevom
Palačinke iz ajdove moke so odlična ideja za slasten brunch
Ajdove palačinke s slanim nadevom
Palačinke iz ajdove moke so odlična ideja za slasten brunch

Sestavine
- 80 g ajdove moke
- 1 srednje veliko jajce
- 2,5 dl mleka
- ščep soli
- maslo za ponev
- pražene gobice, posute s peteršiljem, ali v pari kuhana špinača, ko postrežemo (po želji)
nadev
- 100 g zrelega grojerja ali čedarja
- 100 g šunke
- 2 žlički dijonske gorčice
- 4 žlice sladke smetane
- 4 srednje velika jajca

Prosecco: vino, ki je z mehurčki osvojilo svet
Prosecco je eno tistih penečih vin, ki nas s svojo svežino, lahkotnostjo in nežno sadnostjo zlahka zapelje. A prosecco še zdaleč ni le vino za lahkotne klepete in živahne mimoze.

Pripravite osladkorjene cvetove vrtnic
Na nas se je obrnila bralka s polnim vrtom vrtnic. »Cvetove bi rada posušila s sladkorjem in jih uporabila za okrasitev tort. Hvaležna bi bila za navodila, kako se pripravijo taki cvetni listi in za več idej, kako jih lahko uporabim v kuhinji.«

Razbijamo mite: ali mleko res vsebuje antibiotike in rastne hormone?
Je bolj zdravo surovo mleko ali pasterizirano? Nam homogenizirano mleko lahko škodi? Ob svetovnem dnevu mleka preverjamo, kateri miti o kravjem mleku (ne) držijo.
Sestavine
- 80 g ajdove moke
- 1 srednje veliko jajce
- 2,5 dl mleka
- ščep soli
- maslo za ponev
- pražene gobice, posute s peteršiljem, ali v pari kuhana špinača, ko postrežemo (po želji)
nadev
- 100 g zrelega grojerja ali čedarja
- 100 g šunke
- 2 žlički dijonske gorčice
- 4 žlice sladke smetane
- 4 srednje velika jajca
Postopek
V vrčku ali skledi zmešamo moko, jajce, mleko in sol. Postavimo na stran za pol ure (ali največ 3 ure).
Sir naribamo, šunko natrgamo na koščke. V drugi skledi zmešamo gorčico, sladko smetano in sir. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo) in dva plitva pravokotna pekača obložimo s papirjem za peko ali aluminijasto folijo.
V večji ponvi stopimo maslo in spečemo 4 tanke palačinke.
Vsako od palačink nadevamo s četrtino mešanice s sirom. Nadev nalagamo na sredino palačink, sredi nadeva pa naredimo prostor, v katerega ubijemo po eno jajce. Okrog razporedimo nekaj koščkov šunke. Robove palačink zavihamo navznoter, da dobimo kvadrate. Vsako zavihano palačinko v ponvi pečemo še pol do eno minuto, nato jo preložimo na pekač. Postopek ponovimo z vsemi palačinkami in jih v pečici pečemo 6 do 7 minut, da beljak zakrkne. Po želji postrežemo s praženimi gobicami ali kuhano špinačo.