
Sestavine
- 8 velikih jajčevcev
- pest morske soli
- 2 dl rdečega vinskega kisa
- 5 dl blagega oljčnega olja
- 3 žličke suhega origana
- 1 žlička suhega zdrobljenega čilija
- 2 žlički zrn črnega popra
- 200 g sira feta

S to sestavino, ki jo imate v shrambi, lahko v receptih zamenjajte beljake
Majoneza brez jajc? Meringa brez beljakov? Skrivnost je akvafaba (aquafaba) – čudežna tekočina iz pločevinke čičerike.

Picerija Parma: prima časovni stroj s hibridnim delovanjem
V Ljubljani smo v neposredni bližini Cankarjevega doma obiskali najbolj legendarno picerijo na naših tleh.

Kosilo v hipu: Omake za testenine, ki jih pripravite v 20 minutah
Medtem ko zavrete vodo in skuhate testenine, bo omaka že na mizi. Odkrijte devet hitrih receptov za slastno kosilo v 20 minutah.
Sestavine
- 8 velikih jajčevcev
- pest morske soli
- 2 dl rdečega vinskega kisa
- 5 dl blagega oljčnega olja
- 3 žličke suhega origana
- 1 žlička suhega zdrobljenega čilija
- 2 žlički zrn črnega popra
- 200 g sira feta
Postopek
Večer prej jajčevce po dolgem narežemo na čim tanjše rezine – najbolje na 3 mm. Rezine v plasteh zložimo v cedilo, vsako plast obilno posujemo s soljo in pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Cedilo postavimo na veliko skledo in čez noč (ali za vsaj 8 ur) postavimo v hladilnik.
Tekočino od jajčevcev zavržemo. V veliko kozico nalijemo rdeči vinski kis in enako količino hladne vode ter zavremo. Dodamo rezine jajčevcev, spet zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in nežno kuhamo 3 minute oziroma do mehkega. To bomo morali morda narediti v več porcijah. Jajčevce odcedimo na kuhinjskem papirju in jih temeljito popivnamo.
Rebrasto ponev segrejemo na srednjem ognju, da je vroča, a ne preveč. Rezine jajčevcev po obeh straneh premažemo z malo olja in jih pečemo po 2 minuti na vsaki strani – oziroma tako dolgo, da so dobro ožgane. To naredimo v več porcijah.
V kozici na šibkem ognju segrejemo preostalo olje, origano, čili in poprova zrna, da je toplo, ne sme pa biti prevroče, sicer se bo čili zažgal. Sir odcedimo in ga narežemo na kocke. Jajčevce in sir naložimo v kozarce in prelijemo z zeliščnim oljem. Kozarce nepredušno zapremo in pustimo, da se ohladijo. Tako pripravljeni jajčevci se v hladilniku obdržijo do 1 teden.