
Sestavine
- 2 rdeči papriki
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica vinskega kisa
- 1 strok česna
- 1 rdeč čili
- 1 jajčevec
- 2 bučki
- 2 rdeči čebuli
- 6 na soncu sušenih paradižnikov v olju
- pest črnih oliv
- šopek bazilike
- sol
- poper
- mocarela ali sir feta za prilogo

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
- 2 rdeči papriki
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica vinskega kisa
- 1 strok česna
- 1 rdeč čili
- 1 jajčevec
- 2 bučki
- 2 rdeči čebuli
- 6 na soncu sušenih paradižnikov v olju
- pest črnih oliv
- šopek bazilike
- sol
- poper
- mocarela ali sir feta za prilogo
Postopek
Najprej spečemo papriko. Postavimo jo nad ogenj in spečemo tako, da lupina počrni in odstopi od mesa. Pečeno preložimo v skledo, pokrijemo in pustimo, da se ohladi.
Medtem ko se paprika peče, olupimo in stremo česen, od semen očistimo čili in ga drobno sesekljamo. Jajčevec in bučki narežemo na centimeter debele kolobarje, čebulo olupimo in prečno narežemo na 1,5-centimetrske kolobarje; pazimo, da ostanejo kot cele rezine. Sušen paradižnik odcedimo in raztrgamo na trakove.
V veliki skledi zmešamo olje, kis, česen in čili. Na vročem žaru postopoma spečemo jajčevec, bučke in čebulo. Zelenjava se mora zmehčati; čas peke je odvisen od temperature žara, zato sami ocenite, koliko časa je treba zelenjavo peči. Čebula in bučke so lahko rahlo hrustljave, jajčevec pa se mora popolnoma zmehčati. Ko je prva izmena zelenjave pečena, jo preložimo v skledo z marinado in nadaljujemo peko preostale zelenjave. Rezine čebule razstavimo na kolobarje.
Ko se pečena paprika ohladi, jo olupimo, odstranimo peclje in semena. Narežemo jo na trakove in zmešamo s preostalo zelenjavo v skledi in vsemi sokovi, ki so se izcedili. Vmešamo še olive, sušen paradižnik in natrgane liste bazilike. Solimo in popramo, po želji pokapljamo z malo olja in postrežemo z mocarelo ali zdrobljeno feto.