
Sestavine
- 2 rdeči papriki
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica vinskega kisa
- 1 strok česna
- 1 rdeč čili
- 1 jajčevec
- 2 bučki
- 2 rdeči čebuli
- 6 na soncu sušenih paradižnikov v olju
- pest črnih oliv
- šopek bazilike
- sol
- poper
- mocarela ali sir feta za prilogo
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi se težko odrečemo nabiranju divjih rastlin. Dobro je, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
- 2 rdeči papriki
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica vinskega kisa
- 1 strok česna
- 1 rdeč čili
- 1 jajčevec
- 2 bučki
- 2 rdeči čebuli
- 6 na soncu sušenih paradižnikov v olju
- pest črnih oliv
- šopek bazilike
- sol
- poper
- mocarela ali sir feta za prilogo
Postopek
Najprej spečemo papriko. Postavimo jo nad ogenj in spečemo tako, da lupina počrni in odstopi od mesa. Pečeno preložimo v skledo, pokrijemo in pustimo, da se ohladi.
Medtem ko se paprika peče, olupimo in stremo česen, od semen očistimo čili in ga drobno sesekljamo. Jajčevec in bučki narežemo na centimeter debele kolobarje, čebulo olupimo in prečno narežemo na 1,5-centimetrske kolobarje; pazimo, da ostanejo kot cele rezine. Sušen paradižnik odcedimo in raztrgamo na trakove.
V veliki skledi zmešamo olje, kis, česen in čili. Na vročem žaru postopoma spečemo jajčevec, bučke in čebulo. Zelenjava se mora zmehčati; čas peke je odvisen od temperature žara, zato sami ocenite, koliko časa je treba zelenjavo peči. Čebula in bučke so lahko rahlo hrustljave, jajčevec pa se mora popolnoma zmehčati. Ko je prva izmena zelenjave pečena, jo preložimo v skledo z marinado in nadaljujemo peko preostale zelenjave. Rezine čebule razstavimo na kolobarje.
Ko se pečena paprika ohladi, jo olupimo, odstranimo peclje in semena. Narežemo jo na trakove in zmešamo s preostalo zelenjavo v skledi in vsemi sokovi, ki so se izcedili. Vmešamo še olive, sušen paradižnik in natrgane liste bazilike. Solimo in popramo, po želji pokapljamo z malo olja in postrežemo z mocarelo ali zdrobljeno feto.