Kaj boste skuhali danes?
Pečen brie s figami in orehi
Stopljen sir se čudovito ujame s pečenimi figami in orehi
Pečen brie s figami in orehi
Stopljen sir se čudovito ujame s pečenimi figami in orehi
Sestavine
- 6–12 zrelih fig
- 2 žlici dobrega šerijevega kisa
- 1 dl rdečega vina (ali soka rdečega grozdja)
- 50 g orehovih jedrc
- 4 vejice timijana
- 4 žlice bistrega medu
- 1 cel sir brie (ali camembert)
- sol
- poper
- hrustljava francoska štruca
Malo več masla je vedno dobra ideja
Gostje so že skoraj prispeli, med prazničnimi prigrizki pa nekaj manjka – ko ste v dvomih, dodajte maslo.
Ta praznični koktejl je tako lep, da ga boste želeli najprej fotografirati
Če ste zadnje tedne vsaj malo na družbenih omrežjih, ste ga skoraj zagotovo že opazili – snow globe koktajl, pijačo, ki v kozarcu izgleda kot prava snežna krogla.
Manj je več: lahkotne sladice za zaključek prazničnega obeda
Po obilnem kosilu ali večerji se sladic lotimo zadržano, saj smo preveč siti, da bi v njih lahko resnično uživali. A ne pri tokratnem izboru receptov …
Sestavine
- 6–12 zrelih fig
- 2 žlici dobrega šerijevega kisa
- 1 dl rdečega vina (ali soka rdečega grozdja)
- 50 g orehovih jedrc
- 4 vejice timijana
- 4 žlice bistrega medu
- 1 cel sir brie (ali camembert)
- sol
- poper
- hrustljava francoska štruca
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. V vsako figo na vrhu zarežemo križ, ki naj sega skoraj do dna. Fige pri dnu stisnemo, da se razprejo. Položimo jih v pekač z zarezano stranjo navzgor. Pekač naj bo dovolj velik, da lahko vanj zložimo vse fige in cel sir v eni plasti. Sira še ne damo na pekač.
Kis in rdeče vino ali grozdni sok zmešamo in malo začinimo. Mešanico polijemo po figah. Potresemo z orehi in natrganimi timijanovimi vejicami, nato pokapamo še z medom. Pečemo 15 do 20 minut, da se fige začnejo mehčati in postajajo lepljive.
Cel sir položimo med fige in pekač spet postavimo v pečico še za 5 minut. Jed takoj postrežemo s hrustljavim kruhom, ki ga pomakamo v stopljen sir.
Priljubljeni recepti
Zapečena leča z brusnicami
Leča bo odlična izbira, če gostite vegetarijance ali vegane
Grozdni cmoki iz pirine in polnovredne pšenične moke
Goveji burgerji po brazilsko
Privoščite si izdaten burger s celo mavrico okusnih dodatkov