
Ajdov potancelj
Slana pogača iz ajdove moke s skutnim nadevom
Ajdov potancelj
Slana pogača iz ajdove moke s skutnim nadevom

Sestavine
testo
- 2,5 dl ajdove moke
- 2,5 dl ostre bele moke
- 1 žlička soli
- 1 l vrele vode
- 1 žlica olja
nadev
- 500 g domače skute
- 2 dl kisle smetane
- malo soli
premaz
- 1 jajce
- 1 dl kisle smetane
- maščoba za pekač

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.

Kako prepoznati kakovosten paradižnik?
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?

To so razlogi, da cheesecake razpoka
"Cheesecake se med peko napihne, nato pa vedno upade, pogosto tudi razpoka." Ste se tudi vi srečali s to težavo?
Sestavine
testo
- 2,5 dl ajdove moke
- 2,5 dl ostre bele moke
- 1 žlička soli
- 1 l vrele vode
- 1 žlica olja
nadev
- 500 g domače skute
- 2 dl kisle smetane
- malo soli
premaz
- 1 jajce
- 1 dl kisle smetane
- maščoba za pekač
Postopek
V skledi dobro zmešamo obe vrsti moke z žličko soli. Zalijemo z vrelo vodo in hitro mešamo s kuhalnico, da dobimo kepo testa. Pustimo, da se malo ohladi, da jo lahko gnetemo z rokami. Nato dodamo 1 žlico olja in zgnetemo v gladko in voljno testo.
Pečico segrejemo na 180 °C do 200 °C, globok pekač namastimo. Vse sestavine za nadev zmešamo. Polovico testa razvaljamo na velikost pekača in ga položimo vanj. Obložimo ga z nadevom in z žlico poravnamo. Drugo polovico testa razvaljamo in jo položimo na nadev. Testo potlačimo (»potancamo«) v pekač in premažemo z zmesjo kisle smetane in jajca.
Še surov potancelj razrežemo na kose in pečemo pol ure.
Nasvet
Ajdov potancelj je slana pogača iz ajdove moke z nadevom iz skute. Je tradicionalna jed Posavja, kjer so jo gospodinje pripravljale lačnim delavcem, da bi imeli dovolj moči za delo v vinogradu in na travnikih. Ajdov potancelj so nekoč pekli tudi na postni božični predvečer. Ponudimo ga lahko kot prigrizek ali prilogo mesnim in zelenjavnim jedem, še posebno pa se prileže pri degustaciji vin v vinski kleti.