
Kolerabni njoki z žajbljem
Njoki iz kolerabe za slastno brezmesno kosilo
Kolerabni njoki z žajbljem
Njoki iz kolerabe za slastno brezmesno kosilo

Sestavine
- 400 g krompirja mokaste sorte
- 600 g rumene kolerabe
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
- 100 g moke in še malo za delovno površino
- 30 g naribanega parmezana
- 100 g masla
- majhen šopek žajblja
ko postrežemo
- sveže zmlet črni poper
- nariban parmezan

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 400 g krompirja mokaste sorte
- 600 g rumene kolerabe
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
- 100 g moke in še malo za delovno površino
- 30 g naribanega parmezana
- 100 g masla
- majhen šopek žajblja
ko postrežemo
- sveže zmlet črni poper
- nariban parmezan
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Krompir in kolerabo olupimo, narežemo na enako velike kose, pokapamo z 2 žlicama olja, solimo in pečemo 50 minut oziroma toliko časa, da se popolnoma zmehčata. Pustimo, da se malo ohladita, nato ju grobo zmeljemo v multipraktiku. Dodamo čili, moko, parmezan in malo soli ter meljemo še toliko, da nastane lepljivo testo.
Zavremo velik lonec osoljene vode, v kateri bomo skuhali njoke. Pomokamo si roke in testo razdelimo na tri dele. Na pomokani delovni površini vsakega povaljamo v svaljek premera približno 1 cm. S hrbtno stranjo noža svaljke narežemo na 2,5 cm dolge koščke – tako bodo na koncih malce zašiljeni. (Zdaj lahko njoke shranimo v hladilnik, kjer počakajo do 4 ure.)
Njoke skuhamo v več porcijah; kuhamo jih 30 sekund ali dokler ne priplavajo na površje. S penovko jih poberemo iz vode.
V ponvi na srednji temperaturi segrejemo preostalo olje. Na njem v več porcijah popečemo njoke – po 2 minuti na vsaki strani, da se lepo rjavo obarvajo, nato jih shranimo na toplem.
V ponvi razpustimo maslo in na njem hrustljavo pocvremo žajbljeve liste. Njoke razdelimo na krožnike, zabelimo z žajbljevim maslom, čez nameljemo poper in posujemo s parmezanom.