
Vinegretska zeliščna solatna omaka
Vinegretska zeliščna solatna omaka

Sestavine
- 1 šalotka
- 1 paradižnik
- šopek zelišč (pehtran, peteršilj, bazilika, drobnjak)
- 2 žlici belega vinskega kisa
- sok ½ limone
- sol
- poper
- sladkor
- 1 žlička gorčice
- 6 žlic oljčnega olja

Štiri preproste testeninske solate za vsak okus
Testenine za ljubitelje solat ali solate za ljubitelje testenin? Kakorkoli obrnemo, bodo z dobro testeninsko solato zadovoljni vsi.

Picerija Škufca na Prevaljah: več kot 40 let tradicije
Obiskali smo popolnoma prenovljeno picerijo Škufca, ki so jo poplave leta 2023 dobesedno odplaknile.

Vrtnice niso le za v vazo: poskusite te slastne recepte
Če se vam zdi naslov presenetljiv, je to le dokaz, da živimo v delu sveta, kjer smo pozabili na zdravilnost in kulinarične užitke, ki nam jih ponujajo vrtnice.
Sestavine
- 1 šalotka
- 1 paradižnik
- šopek zelišč (pehtran, peteršilj, bazilika, drobnjak)
- 2 žlici belega vinskega kisa
- sok ½ limone
- sol
- poper
- sladkor
- 1 žlička gorčice
- 6 žlic oljčnega olja
Postopek
Šalotko olupimo, razpolovimo in narežemo na drobne kocke. Paradižnik križno zarežemo, potopimo v vrelo vodo, oplaknemo z mrzlo vodo, olupimo, razpolovimo, odstranimo semenje in narežemo na kocke. Zelišča osmukamo s pecljev, operemo, osušimo in drobno narežemo.
Kis zmešamo z limonovim sokom, soljo, poprom in sladkorjem. Z metlico za sneg vmešamo gorčico, nato pa postopoma še olje. Nazadnje dodamo narezano šalotko in paradižnikove kocke ter vmešamo zelišča. Vinegretsko omako okrasimo s solatnim listom ali rezino kumare ter postrežemo k poljubni solati.