
Polenta s finim brodetom
Polenta s finim brodetom

Sestavine
- 300 g koruznega zdroba
- 1 žlička soli
- smetana in parmezan (po želji)
brodet
- 1 dl oljčnega olja
- 800 g mešanih očiščenih rib (lastovka, morska žaba, romb, sardele ...)
- 1 limona
- 300 g lignjev ali sip
- 12 klapavic
- 4 škampi
- 1 velika čebula
- 5 strokov česna
- 2 dl belega vina
- 1 žlica vinskega kisa
- 2 zrela paradižnika ali 250 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- 1 žlička paradižnikove mezge
- šopek peteršilja
- 1 vejica zelene
- 1 lovorov list
- malo rožmarina
- 2–3 dl ribje jušne osnove ali vode
- sol
- poper

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.

Kako prepoznati kakovosten paradižnik?
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?

To so razlogi, da cheesecake razpoka
"Cheesecake se med peko napihne, nato pa vedno upade, pogosto tudi razpoka." Ste se tudi vi srečali s to težavo?
Sestavine
- 300 g koruznega zdroba
- 1 žlička soli
- smetana in parmezan (po želji)
brodet
- 1 dl oljčnega olja
- 800 g mešanih očiščenih rib (lastovka, morska žaba, romb, sardele ...)
- 1 limona
- 300 g lignjev ali sip
- 12 klapavic
- 4 škampi
- 1 velika čebula
- 5 strokov česna
- 2 dl belega vina
- 1 žlica vinskega kisa
- 2 zrela paradižnika ali 250 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- 1 žlička paradižnikove mezge
- šopek peteršilja
- 1 vejica zelene
- 1 lovorov list
- malo rožmarina
- 2–3 dl ribje jušne osnove ali vode
- sol
- poper
Postopek
Dobro očiščene ribe splaknemo in narežemo na približno enake kose (sardele lahko pustimo cele), damo v skledo in pokapljamo z limonovim sokom. Lignje ali sipe očistimo, če so večji, jih narežemo, manjše pa pustimo cele. Klapavice oščetkamo in jim odstranimo brade.
Čebulo narežemo na lističe, česen grobo sesekljamo. V večji ponvi na segretem oljčnem olju steklasto prepražimo čebulo, dodamo česen, olupljene in nasekljane paradižnike in paradižnikovo mezgo. Dodamo še nasekljan peteršilj in zeleno, lovor in rožmarin. Omako premešamo, zelo malo solimo (saj pozneje dodamo klapavice, ki spustijo slano vodo), popramo in 10 minut kuhljamo, da se zgosti.
V omako dodamo ribe in lignje ter zalijemo z malo vinskega kisa, vinom in s toliko ribje osnove ali vode, da so ribe pokrite. Brodet kuhamo 15 minut, nato dodamo škampe in klapavice ter kuhamo še 6–8 minut. Brodeta ne mešamo, temveč le občasno pretresemo posodo, v kateri se kuha.
Medtem pripravimo polento. Koruzni zdrob vsujemo v 1,2 l osoljene vrele vode, ki smo ji dodali olje, in mešamo s kuhalnico, da zdrob nabrekne in se zmehča. Če imamo koruzni zdrob, bo trajalo vsaj pol ure, instantna polenta pa bo gotova že v par minutah. Po želji dodamo nariban parmezan ali malo sladke smetane. Polento ponudimo z brodetom.