
V merlotu poširane hruške z vaniljo in cimetom
Aromatične hruške v popolni sladici za hladne dni
V merlotu poširane hruške z vaniljo in cimetom
Aromatične hruške v popolni sladici za hladne dni

Sestavine
- 4 čvrste hruške
- 1 vaniljev strok
- 7,5 dl merlota ali drugega rdečega vina
- 200 g rjavega kristalnega sladkorja
- 2 cimetovi palčki

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Tako lahko porabite presežek paradižnika
Polsušeni paradižnik je čudovit način, da porabimo presežke paradižnika, ko ga je na vrtovih in na tržnicah v izobilju, in ga shranimo za hladnejše dni.

Blitva: zakladnica vitaminov, folne kisline in popolna poletna priloga
Blitva je lahko na jedilniku vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.
Sestavine
- 4 čvrste hruške
- 1 vaniljev strok
- 7,5 dl merlota ali drugega rdečega vina
- 200 g rjavega kristalnega sladkorja
- 2 cimetovi palčki
Postopek
Hruške olupimo. Vaniljev strok podolgem prerežemo, nato pa razpolovimo še počez, da dobimo 4 trakove.
Vino, sladkor, na pol prelomljeni cimetovi palčki in vaniljo damo v globoko srednje veliko kozico in nežno segrevamo, da se sladkor stopi. Dodamo hruške, pri čemer poskrbimo, da so popolnoma potopljene v vino, in nežno kuhamo 30 minut ali toliko časa, da se komaj zmehčajo. Če so zelo zrele, bodo morda kuhane že v 20 minutah.
Hruške s penovko poberemo iz kozice, sirup pa spet pristavimo in ga pustimo vreti 30 minut, da povre in postane še bolj sirupast. Pustimo, da se ohladi, nato postrežemo.