© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Blitva: zakladnica vitaminov, folne kisline in popolna poletna priloga


Katja Kaja Mejač
16. 7. 2025, 08.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Blitva je lahko na jedilniku vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.

kuhanje blitve, kuhana blitva
Profimedia
Kuhana blitva

Blitva je okusno živilo, ki ga je preprosto vzgajati. Poleg tega je preprosta za pripravo, saj lahko iz nje naredimo kar nekaj različnih jedi. Ima malo kalorij in veliko pomembnih mikrohranil. Vsebuje folno kislino, ki je koristna za srce, predvsem pa je dobrodošla obogatitev v prehrani nosečnic. Običajno jo pripravljamo kot prilogo, številni iz nje naredijo juho. Tako so jo uporabljali že stari Grki in Rimljani, ki so jo ponesli v severne dele Evrope, pot pa je našla tudi na Kitajsko.

Bogastvo vitaminov in mineralov

Blitva je odlično nizkokalorično živilo, zaradi česar se pogosto znajde na dietnih jedilnikih. V to skupino jedi uvrščamo tudi beluše, stebelno zeleno, rabarbaro, koprivo, ledenko, maslenko, špinačo pa tudi endivijo. Blitva preseneti z bogastvom mikrohranil na eni in nizko vsebnostjo kalorij na drugi strani. Med rudninami je vredno izpostaviti kalcij, kalij, železo, mangan in fosfor. Med vitamini prednjačijo vitamini skupine B, vitamin C in betakaroten, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Obilna porcija solate, ki vsebuje nežne listke mlade blitve, bo zadostila skoraj polovici priporočene dnevne količine folne kisline. Naj omenimo, da tako kot rabarbara in špinača vsebuje veliko oksalne kisline, zaradi česar naj bodo pri uživanju previdni tisti, ki so nagnjeni k težavam z ledvičnimi kamni. Enako velja za putiko.

Blitve ne pogrevamo

Blitva v določenih okoliščinah vsebuje veliko nitrata, ki se lahko pretvori v nevaren in škodljiv nitrit. Zato blitve nikoli ne pogrevamo, temveč jed raje zavržemo. Da bi preprečili pretvorbo, se jedem iz blitve dodajajo velike količine vitamina C. Privoščimo si jo torej z limoninim ali pomarančnim sokom.

blitva
Profimedia
Blitva je zelo enostavna za pripravo, iz nje pa lahko naredimo kar nekaj različnih jedi. Pred pripravo jo moramo seveda temeljito oprat

Testenine z blitvo, slanino in parmezanom

Sestavine: 200 g testenin, 5 rezin slanine, narezane na kocke, 4 stroki česna, 1 skodelica piščančje juhe, pol skodelice belega vina, ščepec soli, ščepec popra, 6 večjih listov blitve, 2 žlici parmezana, olje.

Priprava:

  • Testenine pripravimo po navodilih, zapisanih na embalaži, v slani vodi.
  • Medtem damo v ponev žlico olja in na hitro popečemo slanino, da postane hrustljava. Dodamo strt česen in pražimo zgolj toliko, da zadiši.
  • Nato prilijemo piščančjo juho in vino. Zavremo.
  • Ko zavre, dodamo sol in poper ter grobo sesekljano blitvo. Mešamo, dokler ne postane kremasto.
  • Na koncu k omaki primešamo testenine in jed posujemo s parmezanom.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.