
Belgijski radič z modrim sirom, kandiranimi orehi in poširanimi hruškami
Belgijski radič z modrim sirom, kandiranimi orehi in poširanimi hruškami

Sestavine
- 6 glavic belgijskega radiča
- 500 g najljubšega sira z modro plesnijo
- 0,5 dl smetane za kuhanje
poširane hruške
- 4 dl rdečega vina
- 130 g sladkorja
- 1 vejica svežega timijana
- ½ cimetove palčke
- 1 strok vanilje
- nageljnove žbice
- zvezdni janež
- ½ sveže mletega muškatnega oreška
- 3 čvrste hruške
kandirani orehi
- 100 g sladkorja
- 1 žlička mletega cimeta
- ¼ žličke mletega zvezdnega janeža ali janeževih semen
- 50 g orehovih jedrc
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 6 glavic belgijskega radiča
- 500 g najljubšega sira z modro plesnijo
- 0,5 dl smetane za kuhanje
poširane hruške
- 4 dl rdečega vina
- 130 g sladkorja
- 1 vejica svežega timijana
- ½ cimetove palčke
- 1 strok vanilje
- nageljnove žbice
- zvezdni janež
- ½ sveže mletega muškatnega oreška
- 3 čvrste hruške
kandirani orehi
- 100 g sladkorja
- 1 žlička mletega cimeta
- ¼ žličke mletega zvezdnega janeža ali janeževih semen
- 50 g orehovih jedrc
Postopek
Liste belgijskega radiča razpremo in jih temeljito operemo. Liste preložimo na pladenj ali servirni krožnik. Sir z modro plesnijo ročno ali v mešalniku stepemo in postopoma dodamo smetano, da se sir zmehča in ga lahko napolnimo v brizgalno vrečko. Če brizgalne vrečke nimamo, lahko za odmerjanje količine sira na listih belgijskega radiča uporabimo čajno žličko.
Poširane hruške: Vaniljev strok po dolgem prerežemo in z noževo konico izpraskamo sredico. V ponvi segrejemo vino, sladkor, cimet, timijan in vaniljevo sredico. Polovici vaniljevega stroka (lupina) narežemo na tanke trakove in jih dodamo v ponev. Hruške operemo in olupimo ter jih dodamo v posodo z vinom in začimbami. Pokrito kuhamo 20 do 30 minut in pri tem pazimo, da so hruške vseskozi prekrite z vinom. Kuhane so, ko so tako mehke, da jih lahko prebodemo z leseno paličico. Poširane hruške narežemo na tanke rezine.
Kandirani orehi: Pečico segrejemo na 175 °C in v njej 5 minut pečemo orehove polovice. Sladkor, cimet in zvezdni janež pomešamo. Na srednje močnem ognju segrejemo ponev in vanjo pretresemo mešanico s sladkorjem, ki je ne mešamo, dokler se sladkor povsem ne stopi. Ko se sladkor stopi, premešamo in dodamo pražene orehe ter ponovno previdno premešamo z leseno kuhalnico, da se orehi ne bi strli. Stopljeni sladkor naj enakomerno prekrije orehova jedrca. Kandirane orehe prenesemo na pladenj, obložen s pergamentnim papirjem, in jih med seboj ločimo z vilicami. Orehe uporabimo šele, ko se popolnoma ohladijo.
Liste belgijskega radiča položimo drugega poleg drugega, nato na vsak list iztisnemo nekaj mase z modrim sirom. Dodamo še rezine poširanih hrušk in potresemo s kandiranimi orehi.
Nasveti
Sirovo maso lahko pripravimo 2 dni vnaprej. Iz hladilnika jo vzamemo eno uro pred pripravo, da se omehča. Tudi hruške lahko poširamo 2 dni prej in jih shranimo na hladnem.
Bolj ustvarjalni lahko kandirane orehe pripravijo z različnimi začimbami, odvisno od okusa. V neprepustno zaprti posodici jih lahko hranimo 3 do 4 dni.
Celo liste belgijskega radiča lahko očistimo in za uporabo pripravimo dan prej, a jih moramo zaviti v mokro kuhinjsko krpo in jih shraniti v hladilniku.