
Nadevani jajčevci v paradižnikovi omaki
Zelenjavna »zapečenka« v italijanskem stilu
Nadevani jajčevci v paradižnikovi omaki
Zelenjavna »zapečenka« v italijanskem stilu

Sestavine
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 stroka česna
- majhen šopek bazilike
- 2 pločevinki (po 400 g) češnjevega paradižnika
- 1 žlica nasekljanega na soncu sušenega paradižnika
- 1 žlička medu
- nekaj vejic timijana
- 4 srednje veliki jajčevci
- 2 kepi mocarele
- 25 g drobtin
- 25 g naribanega parmezana
- sol
- poper
- hrustljav kruh, ko postrežemo
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 stroka česna
- majhen šopek bazilike
- 2 pločevinki (po 400 g) češnjevega paradižnika
- 1 žlica nasekljanega na soncu sušenega paradižnika
- 1 žlička medu
- nekaj vejic timijana
- 4 srednje veliki jajčevci
- 2 kepi mocarele
- 25 g drobtin
- 25 g naribanega parmezana
- sol
- poper
- hrustljav kruh, ko postrežemo
Postopek
Česen olupimo in drobno sesekljamo. Liste bazilike osmukamo in stebelca sesekljamo. V ponvi segrejemo žlico olja in v eni minuti zdušimo česen in stebla bazilike (česen naj ne spremeni barve) in takoj zatem v ponev damo češnjev in sušeni paradižnik ter med. Lističe timijana osmukamo in večino lističev dodamo v omako. Solimo in popramo ter omako dušimo 5 minut.
Pečico segrejemo na 200 °C. Mocarelo narežemo na tanke rezine. Jajčevce prečno 6-krat zarežemo, vendar pazimo, da ne zarežemo do konca. Zareze začinimo s soljo in poprom ter v vsako vstavimo rezino mocarele in listič bazilike.
Paradižnikovo omako vlijemo v večji pekač in vanj zložimo jajčevce (ali uporabimo 4 individualne pekače). Pokapljamo jih s preostalim oljem, tesno pokrijemo s folijo in pečemo 50 minut do 1 ure, da se jajčevci zmehčajo.
Odstranimo folijo. Parmezan zmešamo z drobtinami in preostalim timijanom ter potresemo po jajčevcih. Pečemo odkrite še 15 minut oziroma tako dolgo, da postanejo zelo mehki, posip pa zlat in hrustljav. Če so jajčevci zadosti mehki, preverimo tako, da največjega prebodemo v sredini. Jed pustimo počivati 5 minut, nato jo posujemo s preostalimi listi bazilike. Postrežemo s hrustljavim kruhom.