
Trska s paradižnikom in baziliko
Trska s paradižnikom in baziliko

Sestavine
- 4 žličke oljčnega olja
- 2 žlici limonovega soka
- 2 zdrobljena stroka česna
- sol
- 3 zreli podolgovati paradižniki (npr. sorte san marzano ali roma)
- 4 fileji trske brez kože (vsak pribl. 170 g)
- manjša pest sveže bazilike
- 1 žlica popraženih pinjol

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 4 žličke oljčnega olja
- 2 žlici limonovega soka
- 2 zdrobljena stroka česna
- sol
- 3 zreli podolgovati paradižniki (npr. sorte san marzano ali roma)
- 4 fileji trske brez kože (vsak pribl. 170 g)
- manjša pest sveže bazilike
- 1 žlica popraženih pinjol
Postopek
Pečico segrejemo na 200 ˚C. Paradižnike narežemo na četrtine, baziliko pa grobo natrgamo. V nizki posodi zmešamo olje, limonov sok, česen in dovolj soli. V tako pripravljeni marinadi povaljamo najprej paradižnike in jih odložimo na eno stran pekača.
V marinadi povaljamo še ribje fileje, začinimo jih s soljo in damo k paradižnikom. Vse skupaj pečemo približno 15 minut oziroma tako dolgo, da se fileji spečejo. Damo jih na tople postrežne krožnike, na katere razporedimo tudi paradižnik, posut z baziliko in pinjolami. Prelijemo z malo soka od pečenja, postrežemo pa s kuhanim novim krompirjem ali hrustljavim kruhom, ki ga lahko pomakamo v sok od pečenja.