
Topla solata iz zelene leče in jajc
Topla solata iz zelene leče in jajc

Sestavine
- 75 g puyske zelene leče
- 175 g cvetače
- 1 žlica repičnega olja in še malo za pokapanje cvetače
- 1 velik korenček
- 2 stebli zelene
- 2 stroka česna
- 3 jajca
- 1 žlica tamarija (japonska sojina omaka)
- 10 češnjevih paradižnikov
- 4 mlade čebulice
- 2 veliki prgišči vodne kreše
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 75 g puyske zelene leče
- 175 g cvetače
- 1 žlica repičnega olja in še malo za pokapanje cvetače
- 1 velik korenček
- 2 stebli zelene
- 2 stroka česna
- 3 jajca
- 1 žlica tamarija (japonska sojina omaka)
- 10 češnjevih paradižnikov
- 4 mlade čebulice
- 2 veliki prgišči vodne kreše
Postopek
Če želimo aktivirati lečo (glejte nasvet), jo namočimo prejšnji večer oziroma največ 8 ur pred kuhanjem. Prelijemo jo z vodo in pustimo, da se namaka pri sobni temperaturi. Nato jo odcedimo in speremo.
Ko se lotimo priprave solate, segrejemo pečico na 220 °C. Cvetačo razdelimo na cvetke, jih pokapamo z oljem, položimo na plitev pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 20 minut, da se zmehčajo in po robovih zlato rjavo obarvajo.
Medtem stresemo v kozico odcejeno lečo skupaj z drobno narezanim korenčkom in zeleno ter prilijemo toliko vode, da jih pokrije. Pokrito kuhamo 20 minut, da se leča zmehča. Med kuhanjem po potrebi dolijemo dovolj vode, da leča ne ostane na suhem.
Medtem v večjo skledo drobno nastrgamo česen. Jajca kuhamo 6 minut, da rumenjak v sredini ostane še mehak. Po 6 minutah jih spustimo v posodo z mrzlo vodo in olupimo.
Za preliv v skledi zmešamo tamari, žlico olja in česen. Preverimo, ali je leča kuhana, in odcedimo morebitno odvečno vodo. Lečo s korenčkom in zeleno stresemo v skledo in zmešamo s prelivom, razpolovljenimi paradižniki, tanko narezano čebulico in krešo, ki smo ji prej odstranili debelejša stebla. Solato razdelimo na krožnike in jo obložimo s polovicami jajc, po vrhu pa pokapamo s prelivom, ki je ostal v skledi.
Kaj pomeni aktiviranje?
Če stročnice, med katere spada tudi leča, pred kuhanjem namočimo, postanejo laže prebavljive. S tem namreč aktiviramo encime, ki nevtralizirajo toksine in antinutriente, ki jih stročnice naravno vsebujejo: fitinska kislina na primer zavira absorpcijo rudninskih snovi, kot so železo, kalcij, magnezij in cink.