
Kaj boste skuhali danes?
Češnjev cheesecake
Cheesecake, ki pusti veličasten vtis!
Češnjev cheesecake
Cheesecake, ki pusti veličasten vtis!

Sestavine
- 170 g polnozrnatih piškotov
- 50 g stopljenega masla
sirov nadev
- 300 g kremnega sira ali skute
- 2 jajci
- 50 g sladkorja v prahu
češnjev nadev
- 400 g češenj brez koščic
- 50 g rjavega sladkorja

Zdrobov narastek – sladica otroštva, ki nikoli ne gre iz mode
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.

Tako krvavice ne bodo počile
Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.

Pet okusnih idej z rižem (ki niso rižota)
Riž ni samo za rižote. In ni samo priloga. Lahko ga uporabimo v solatah, polpetih, hrustljavih kroglicah, kremastih pudingih... Zaloga riža je v shrambi vedno dobrodošla.
Sestavine
- 170 g polnozrnatih piškotov
- 50 g stopljenega masla
sirov nadev
- 300 g kremnega sira ali skute
- 2 jajci
- 50 g sladkorja v prahu
češnjev nadev
- 400 g češenj brez koščic
- 50 g rjavega sladkorja
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Piškote z valjarjem zdrobimo in zmešamo s stopljenim maslom. Z mešanico obložimo dno in obod modela s premerom približno 20 do 22 cm. Model postavimo v hladilnik.
Kremni sir ali skuto zmešamo z jajci in sladkorjem, da dobimo gladko maso. Prelijemo jo v pekač, obložen s piškotno maso, in pečemo 30 minut ali tako dolgo, da se torta speče. Hladimo jo 30 minut, medtem pa pripravimo češnjev nadev.
V ponev damo sladkor in ga karameliziramo. Dodamo mu češnje in jih 3 do 4 minute dušimo, da se obdajo s sladkorjem in spustijo sok, vendar so še vedno lepe oblike. Odcedimo jih, sok pa damo nazaj v ponev in ga na visokem ognju pokuhamo. Ko se zgosti, ga odstranimo z ognja, vanj vrnemo češnje in nadev ohladimo. Torto obložimo še s češnjevim nadevom in postrežemo.
Nasvet
Po želji lahko češnjev sok še dodatno zgostimo z žličko škroba.