
Azijska solata s kozicami in kvinojo
Azijska solata s kozicami in kvinojo

Sestavine
- 60 g kvinoje
- 150 g kuhanih izluščenih kozic
- 2 mladi čebulici
- pest koriandra
- 1 manjši avokado
- ¼ kumare
- 50 g vodne kreše
- 100 g češnjevega paradižnika
- 1 žlička tamarija ali sojine omake
- 1 žlička repičnega olja
- ½ žličke javorovega sirupa
preliv
- drobno naribana lupinica in sok 1 velike limete
- 1 rdeč čili

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 60 g kvinoje
- 150 g kuhanih izluščenih kozic
- 2 mladi čebulici
- pest koriandra
- 1 manjši avokado
- ¼ kumare
- 50 g vodne kreše
- 100 g češnjevega paradižnika
- 1 žlička tamarija ali sojine omake
- 1 žlička repičnega olja
- ½ žličke javorovega sirupa
preliv
- drobno naribana lupinica in sok 1 velike limete
- 1 rdeč čili
Postopek
V majhni kozici v vodi kuhamo kvinojo 15 minut, da se zrna zmehčajo in so videti razpočena. Dobro jo odcedimo in stresemo v skledo. Medtem pripravimo preliv: v skledici zmešamo drobno naribano limetino lupinico in sok ter čili, ki smo mu odstranili semena in ga sesekljali.
Mlado čebulico očistimo in drobno sesekljamo, koriander prav tako sesekljamo. Avokado olupimo, mu odstranimo koščico in ga narežemo na rezine. Kumaro razpolovimo in narežemo na rezine, paradižničke samo razpolovimo. Kvinoji primešamo polovico preliva, mlado čebulico, tamari, polovico koriandra, avokado, kumaro, krešo in paradižničke ter razdelimo na dva krožnika.
Preostali preliv zmešamo z javorovim sirupom in oljem ter pomešamo z rakci. Naložimo jih na solato, posujemo s preostalim koriandrom in ponudimo.
Nasvet
Kvinojo pred kuhanjem dobro speremo, da odstranimo naravno prisotne grenčine.