
Testenine s pečeno poletno zelenjavo in panceto
Z bučkami, jajčevci in paradižnikom
Testenine s pečeno poletno zelenjavo in panceto
Z bučkami, jajčevci in paradižnikom

Sestavine
- 3 bučke
- 1 večji jajčevec
- 400 g podolgovatih paradižnikov
- 8 strokov česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 400 g testenin peresnikov
- 150 g pancete v koščkih
- nekaj kapljic oljčnega olja
- 25 g parmezana
- sol
- pest listov bazilike
- parmezan, ko postrežemo

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.

Kako prepoznati kakovosten paradižnik?
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?

To so razlogi, da cheesecake razpoka
"Cheesecake se med peko napihne, nato pa vedno upade, pogosto tudi razpoka." Ste se tudi vi srečali s to težavo?
Sestavine
- 3 bučke
- 1 večji jajčevec
- 400 g podolgovatih paradižnikov
- 8 strokov česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 400 g testenin peresnikov
- 150 g pancete v koščkih
- nekaj kapljic oljčnega olja
- 25 g parmezana
- sol
- pest listov bazilike
- parmezan, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Bučke razpolovimo in narežemo, jajčevec razrežemo na obročke, nato še na manjše koščke, paradižnike razpolovimo. Stroke česna pustimo v lupini. Zelenjavo in česen damo v velik pekač, prelijemo z oljem in začinimo s soljo, premešamo in razporedimo po pekaču v eni plasti, pečemo 35 minut, po 20 minutah premešamo.
Medtem skuhamo testenine po navodilih na embalaži. Odcedimo vodo, nekaj tekočine, v kateri smo testenine kuhali, pa prihranimo.
Panceto in nekaj kapljic oljčnega olja damo v posodo, v kateri smo kuhali testenine. Pražimo jo 2 do 3 minute, da se zlato zapeče in postane hrustljava. V posodo vrnemo testenine in dodamo nariban parmezan, pečeno zelenjavo (česen iztisnemo iz lupine) in nekaj žlic tekočine, v kateri smo kuhali testenine. Primešamo še večino listov bazilike. Pred postrežbo jed posujemo s parmezanom in preostalimi listi bazilike.