
Pečena skuša z zelenjavo na opečenem kruhu
Pogosto prezrta skuša zablesti v tej katalonsko navdahnjeni kombinaciji.
Pečena skuša z zelenjavo na opečenem kruhu
Pogosto prezrta skuša zablesti v tej katalonsko navdahnjeni kombinaciji.

Sestavine
escalivada – pečena zelenjava po katalonsko
- 3 zelo velike ali 4 srednje velike paprike različnih barv
- 1 rdeča čebula
- 2 srednje velika jajčevca
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 1 rožmarinova vejica
- 2 žlici majhnih kaper
- šopek peteršilja
riba in opečeni kruh
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- poper
- 2 vejici rožmarina
- 3 stroki česna
- 1 velika čabata z olivami
- ¼ žličke zdrobljenega suhega čilija ali pekoče paprike
- 4 skušini fileji (lahko tudi 8 sardel), srti odstranimo
- oljčno olje, ko postrežemo (po želji)

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
escalivada – pečena zelenjava po katalonsko
- 3 zelo velike ali 4 srednje velike paprike različnih barv
- 1 rdeča čebula
- 2 srednje velika jajčevca
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 1 rožmarinova vejica
- 2 žlici majhnih kaper
- šopek peteršilja
riba in opečeni kruh
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- poper
- 2 vejici rožmarina
- 3 stroki česna
- 1 velika čabata z olivami
- ¼ žličke zdrobljenega suhega čilija ali pekoče paprike
- 4 skušini fileji (lahko tudi 8 sardel), srti odstranimo
- oljčno olje, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Žar v pečici segrejemo na najvišjo temperaturo. Večji pekač obložimo z aluminijasto folijo. Paprike spečemo, da so kožice nekoliko ožgane in mehurjaste. Ko se dovolj ohladijo, da jih lahko primemo v roke, jih olupimo in jim odstranimo peclje in semena. Narežemo jih na 1 cm široke trakove. Čebulo prerežemo na pol in jo tanko narežemo. Damo jo v pekač, prilijemo žlico oljčnega olja in pečemo 15 minut, da se zmehča in delno zapeče. Dodamo papriko in pomešamo.
Jajčevce narežemo na 1 cm debele polkroge in jih rahlo premažemo z 2 žlicama oljčnega olja. Rezine položimo na paprike, začinimo in pečemo 5 minut, da se zlato obarvajo. Nato jih obrnemo, posipamo z limonovo lupino in nasekljanim rožmarinom ter pečemo še 5 minut, da se tudi na drugi strani zlato obarvajo in rahlo zmehčajo. Kapre odcedimo in skupaj z limonovim sokom primešamo zelenjavi, začinimo in damo na stran. Pečeno zelenjavo lahko pripravimo do 3 dni prej in jo shranimo v hladilniku. Zelenjavi se med mariniranjem obogati okus. Pred postrežbo jo pomešano z grobo nasekljanim peteršiljem in postrežemo toplo.
Pripravimo ribo in opečene kruhke. Za premaz zmešamo drobno nasekljan rožmarin, strt česen, olje in začimbe. Kruh narežemo na 8 rezin in jih po eni strani namažemo s polovico premaza. V preostali premaz vmešamo čili, nato z njim premažemo ribe. Če so fileji preveliki, jih prerežemo na pol. Ribe damo v hladilnik, kjer naj počivajo od 5 minut do ene ure. Če fileje pečemo v pečici, naj bo koža zgoraj, če pa na žaru, naj bo koža spodaj. Pečemo jih 4 do 5 minut, odvisno od debeline mesa. Koža mora biti hrustljava, riba pa pečena. Kruhke popečemo, da so hrustljavi in zlato zapečeni. Obložimo jih z zelenjavo, nanjo pa položimo ribo. Po želji lahko jed pokapamo še z oljčnim oljem, nato postrežemo.