
Pečena skuša z zelenjavo na opečenem kruhu
Pogosto prezrta skuša zablesti v tej katalonsko navdahnjeni kombinaciji.
Pečena skuša z zelenjavo na opečenem kruhu
Pogosto prezrta skuša zablesti v tej katalonsko navdahnjeni kombinaciji.

Sestavine
escalivada – pečena zelenjava po katalonsko
- 3 zelo velike ali 4 srednje velike paprike različnih barv
- 1 rdeča čebula
- 2 srednje velika jajčevca
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 1 rožmarinova vejica
- 2 žlici majhnih kaper
- šopek peteršilja
riba in opečeni kruh
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- poper
- 2 vejici rožmarina
- 3 stroki česna
- 1 velika čabata z olivami
- ¼ žličke zdrobljenega suhega čilija ali pekoče paprike
- 4 skušini fileji (lahko tudi 8 sardel), srti odstranimo
- oljčno olje, ko postrežemo (po želji)
Preberite tudi

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.

Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
"Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?"
Sestavine
escalivada – pečena zelenjava po katalonsko
- 3 zelo velike ali 4 srednje velike paprike različnih barv
- 1 rdeča čebula
- 2 srednje velika jajčevca
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 1 rožmarinova vejica
- 2 žlici majhnih kaper
- šopek peteršilja
riba in opečeni kruh
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- poper
- 2 vejici rožmarina
- 3 stroki česna
- 1 velika čabata z olivami
- ¼ žličke zdrobljenega suhega čilija ali pekoče paprike
- 4 skušini fileji (lahko tudi 8 sardel), srti odstranimo
- oljčno olje, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Žar v pečici segrejemo na najvišjo temperaturo. Večji pekač obložimo z aluminijasto folijo. Paprike spečemo, da so kožice nekoliko ožgane in mehurjaste. Ko se dovolj ohladijo, da jih lahko primemo v roke, jih olupimo in jim odstranimo peclje in semena. Narežemo jih na 1 cm široke trakove. Čebulo prerežemo na pol in jo tanko narežemo. Damo jo v pekač, prilijemo žlico oljčnega olja in pečemo 15 minut, da se zmehča in delno zapeče. Dodamo papriko in pomešamo.
Jajčevce narežemo na 1 cm debele polkroge in jih rahlo premažemo z 2 žlicama oljčnega olja. Rezine položimo na paprike, začinimo in pečemo 5 minut, da se zlato obarvajo. Nato jih obrnemo, posipamo z limonovo lupino in nasekljanim rožmarinom ter pečemo še 5 minut, da se tudi na drugi strani zlato obarvajo in rahlo zmehčajo. Kapre odcedimo in skupaj z limonovim sokom primešamo zelenjavi, začinimo in damo na stran. Pečeno zelenjavo lahko pripravimo do 3 dni prej in jo shranimo v hladilniku. Zelenjavi se med mariniranjem obogati okus. Pred postrežbo jo pomešano z grobo nasekljanim peteršiljem in postrežemo toplo.
Pripravimo ribo in opečene kruhke. Za premaz zmešamo drobno nasekljan rožmarin, strt česen, olje in začimbe. Kruh narežemo na 8 rezin in jih po eni strani namažemo s polovico premaza. V preostali premaz vmešamo čili, nato z njim premažemo ribe. Če so fileji preveliki, jih prerežemo na pol. Ribe damo v hladilnik, kjer naj počivajo od 5 minut do ene ure. Če fileje pečemo v pečici, naj bo koža zgoraj, če pa na žaru, naj bo koža spodaj. Pečemo jih 4 do 5 minut, odvisno od debeline mesa. Koža mora biti hrustljava, riba pa pečena. Kruhke popečemo, da so hrustljavi in zlato zapečeni. Obložimo jih z zelenjavo, nanjo pa položimo ribo. Po želji lahko jed pokapamo še z oljčnim oljem, nato postrežemo.