
Svinjski ragu in rizi-bizi
Ragu in rizi-bizi se zdita kot vzeta iz nekih drugih časov, a še kako prijata
Svinjski ragu in rizi-bizi
Ragu in rizi-bizi se zdita kot vzeta iz nekih drugih časov, a še kako prijata

Sestavine
- 100 g mesa muškatne buče
- 100 g gomoljne zelene
- 2 čebuli
- 800 g svinjine (od plečeta)
- ščepec nastrgane limonove lupinice
- 2 nageljnovi žbici
- 5 poprovih zrn
- 1 lovorov list
- 1 olupljen strok česna
- 2 žlici olja
- poper
- 2 dl belega vina
- 5 dl temne osnove* za omako ali vode
rizi-bizi
- sol
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g dolgozrnatega riža
- 2,5 dl vode
- ½ čebule, pretaknjene s 5 nageljnovimi žbicami
- 50 g graha
- 1 žlička masla
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 100 g mesa muškatne buče
- 100 g gomoljne zelene
- 2 čebuli
- 800 g svinjine (od plečeta)
- ščepec nastrgane limonove lupinice
- 2 nageljnovi žbici
- 5 poprovih zrn
- 1 lovorov list
- 1 olupljen strok česna
- 2 žlici olja
- poper
- 2 dl belega vina
- 5 dl temne osnove* za omako ali vode
rizi-bizi
- sol
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g dolgozrnatega riža
- 2,5 dl vode
- ½ čebule, pretaknjene s 5 nageljnovimi žbicami
- 50 g graha
- 1 žlička masla
Postopek
Bučo, zeleno in čebulo olupimo ter narežemo na kocke. Meso narežemo na koščke, velike kot grižljaj. V vrečko za začimbe damo limonovo lupinico, nageljnove žbice, poprova zrna, lovorov list in česnov strok. Meso na vročem olju rjavo popečemo. Dodamo pripravljeno zelenjavo in vse skupaj hitro podušimo, začinimo s soljo in poprom ter zalijemo z belim vinom. Hitro zavremo, dolijemo temno osnovo za omako in dodamo vrečko z začimbami. V pokriti posodi dušimo približno 20 minut, nato vrečko z začimbami odstranimo in na blagem ognju še naprej pokrito dušimo nadaljnjih 45 minut, da se meso lepo zmehča. Koščke mesa poberemo iz omake in jih v drugi posodi na toplem prihranimo. Omako zmiksamo s paličnim mešalnikom in po okusu začinimo. Meso prelijemo s pripravljeno omako in zmešamo.
Sedaj pripravimo še rizi–bizi. V kozici rahlo segrejemo oljčno olje. Dodamo riž in ga glaziramo. Dolijemo vodo, zmešamo in dodamo pretaknjeno čebulo. Riž v pokriti posodi na blagem ognju do čvrstega podušimo. Čebulo odstranimo, dodamo grah, posolimo, zmešamo in obogatimo z maslom. Ragu ponudimo s pripravljenim rizi-bizijem.
Nasvet
Temna osnova ali fond je osnova za druge temne omake. Če osnove nimamo si pomagamo s kocko omake za pečenko, ki jo raztopimo v vodi in dodamo v jed.