
Praznična juha
Praznična juha je polna okusov, saj recept vključuje več vrst mesa in poseben začimbni prevretek.
Praznična juha
Praznična juha je polna okusov, saj recept vključuje več vrst mesa in poseben začimbni prevretek.

Sestavine
- 200 g jagnjetine (pleče ali vratina)
- 200 g govedine (od plečeta)
- ¼ piščanca za juho (brez kosti)
- 400 g govejih kosti
- 1 žlička soli
- 50 g grobo narezanega pora
- 1 peteršiljeva korenina
- 1 liter vode
začimbni prevretek
- 5 dl vode
- 5 poprovih zrn
- 5 nageljnovih žbic
- nekaj žafranovih nitk
- 2 lističa žajblja
- malo luštreka, ingverja, bazilike, pehtrana in timijana
za povezavo juhe
- 1,25 dl kisle smetane
- 2 rumenjaka
- 1 žlica moke

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 200 g jagnjetine (pleče ali vratina)
- 200 g govedine (od plečeta)
- ¼ piščanca za juho (brez kosti)
- 400 g govejih kosti
- 1 žlička soli
- 50 g grobo narezanega pora
- 1 peteršiljeva korenina
- 1 liter vode
začimbni prevretek
- 5 dl vode
- 5 poprovih zrn
- 5 nageljnovih žbic
- nekaj žafranovih nitk
- 2 lističa žajblja
- malo luštreka, ingverja, bazilike, pehtrana in timijana
za povezavo juhe
- 1,25 dl kisle smetane
- 2 rumenjaka
- 1 žlica moke
Postopek
V hladni vodi pristavimo meso, kosti in zelenjavo (por in peteršilj) ter počasi kuhamo. V drugi kozici, prav tako v hladni vodi, pristavimo začimbe. Rahlo kuhljamo tri četrt ure, nato prevretek odcedimo. Ko je meso kuhano, ga narežemo na drobne kocke.
Odcejeni juhi dolijemo začimbni prevretek in zavremo. V posodici gladko zmešamo kislo smetano z dvema rumenjakoma in moko ter vmešamo v vrelo juho. Dodamo narezano meso, juho po okusu začinimo in nalijemo v globoke krožnike. Juha mora imeti rahlo kiselkast okus.