
Sestavine
- 1 žlička semen kumina
- 100 g suhih marelic
- 400 g pustega svinjskega fileja
- 1 žlica sončničnega olja
- 1,5 dl desertnega vina (npr. marsala, madeira, portovec)
- 1 vejica rožmarina
- sol
- poper
Preberite tudi

Polenta: Vse, kar morate vedeti o sortah in pripravi
Rumena, rdeča in bela polenta je nahranila generacije naših prednikov. Briški otroci so stali v vrsti, da bi dobili "škurjo od polente". Jo še znamo skuhati na star način?

Pečenka: vse kar morate vedeti, da bo uspela
Odkrijte skrivnosti popolne pečenke! Naučite se pravilne peke, da bo meso sočno, mehko in polnega okusa – vsakokrat brezhibno!

Veganske sladice, ki osvajajo brez kompromisov – ne boste verjeli, da so 100 % rastlinske!
Na popoldansko čajanko smo povabili vegana in se skoraj ujeli v past. S katero slaščico postreči, ko pa smo tako vajeni receptov z mlekom, jajci, smetano in medom. Z nekaj raziskovanja, novega znanja in kakšnim pametnim nadomestkom vam bo gotovo uspelo – ne bojte se eksperimentiranja!
Sestavine
- 1 žlička semen kumina
- 100 g suhih marelic
- 400 g pustega svinjskega fileja
- 1 žlica sončničnega olja
- 1,5 dl desertnega vina (npr. marsala, madeira, portovec)
- 1 vejica rožmarina
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Semena kumina rahlo popražimo v ponvi. Skupaj s suhimi marelicami jih stresemo v multipraktik in drobno sesekljamo, ne sme pa nastati gladka masa. Svinjino po dolgem prerežemo, tako da se na eni strani meso še drži skupaj, in jo razpremo kot knjigo. Meso solimo in popramo, vzdolž sredine razporedimo marelični nadev, nato meso spet preganemo, da ovijemo nadev, in ga zavežemo s kuhinjsko vrvico.
V ponvi segrejemo olje in na njem popečemo meso z vseh strani, trajalo bo kakih 5 minut. Meso vzamemo iz ponve, ga položimo v pekač in ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo. Postavimo v pečico in pečemo 10 do 15 minut oziroma toliko časa, da je meso ravno pečeno.
Medtem v ponev dodamo v ino in rožmarin ter zavremo. Ob nežnem vrenju kuhamo 5 minut oziroma tako dolgo, da dobimo omako. Meso vzamemo iz pečice in pustimo, da počiva 5 minut, nato ga narežemo na rezine. Sokove od pečenja prilijemo omaki, odstranimo rožmarin, z omako prelijemo meso in ponudimo. Kot priloga sta odlična pečen krompir in zelena solata.