
Svinjski kare s sirom in marelicami
Marelica se izvrstno poda mesnim jedem.
Svinjski kare s sirom in marelicami
Marelica se izvrstno poda mesnim jedem.

Sestavine
- 1 kg svinjskega kareja (brez kosti)
- 100 g poltrdega sira
- 30 g suhih marelic
- malo mlete kumine
- 2 rožmarinovi vejici
- olje za peko
omaka
- sol
- poper
- 1 žlica masla
- 1 šalotka
- 2,5 dl rdečega vina
- 30–50 g hladnega masla

Različne vrste mete: kdaj uporabiti katero?
Z mesecem majem se je začela sezona obiranja mete, ki bo trajala vse do pozne jeseni. Toda, ali ste vedeli, da poznamo več vrst tega osvežilnega zelišča?

Najboljše sladice s češnjami: pite in kolači, cheesecake, sladoled
Maj je že prinesel prve češnje! Odkrijte najboljše sladice – lahke, sočne in popolne za vsako priložnost, od piknika do nedeljskega kosila. .

To je stročnica, polna beljakovin, na katero smo skoraj pozabili
Bob je znova priljubljen: bogat z beljakovinami, vsestransko uporaben in izvrstnega okusa. Preverite recepte in ideje za pripravo domačih jedi z bobom.
Sestavine
- 1 kg svinjskega kareja (brez kosti)
- 100 g poltrdega sira
- 30 g suhih marelic
- malo mlete kumine
- 2 rožmarinovi vejici
- olje za peko
omaka
- sol
- poper
- 1 žlica masla
- 1 šalotka
- 2,5 dl rdečega vina
- 30–50 g hladnega masla
Postopek
Na zgornji strani kareja naredimo z nožem dve globoki vzdolžni zarezi. Meso začinimo s soljo, poprom in kumino. Sir narežemo na trakove. Marelice nekoliko zmehčamo v vodi, nato pa narežemo na majhne kose. V eno mesno zarezo napolnimo marelice, v drugo pa sir. Meso povežemo z vrvico, da ohrani svojo obliko.
Pečico segrejemo na 200 °C. Meso v ponvi na vročem olju na vseh straneh lepo popečemo. Preložimo ga v pekač, dodamo rožmarinove vejice in pečemo v pečici približno eno uro. Vmes ga večkrat zalijemo s sokom, ki se izloča pri pečenju. Pečenko vzamemo iz pekača in prihranimo na toplem.
Medtem olupimo in drobno narežemo šalotko. K soku od pečenja dodamo malo masla, nato pa šalotko, ki jo zdušimo in zalijemo z rdečim vinom. Omako nekoliko povremo, obogatimo s hladnim maslom in začinimo. Meso narežemo na rezine in postrežemo s pripravljeno omako. Zraven ponudimo pečen krompir in korenček.