© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Svinjski kare s sirom in marelicami

Marelica se izvrstno poda mesnim jedem.

Svinjski kare s sirom in marelicami

Marelica se izvrstno poda mesnim jedem.

Čas priprave 1 h 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
svinjski-kare_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 1 kg svinjskega kareja (brez kosti)
  • 100 g poltrdega sira
  • 30 g suhih marelic
  • malo mlete kumine
  • 2 rožmarinovi vejici
  • olje za peko

omaka

  • sol
  • poper
  • 1 žlica masla
  • 1 šalotka
  • 2,5 dl rdečega vina
  • 30–50 g hladnega masla
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 1 kg svinjskega kareja (brez kosti)
  • 100 g poltrdega sira
  • 30 g suhih marelic
  • malo mlete kumine
  • 2 rožmarinovi vejici
  • olje za peko

omaka

  • sol
  • poper
  • 1 žlica masla
  • 1 šalotka
  • 2,5 dl rdečega vina
  • 30–50 g hladnega masla

Postopek

1

Na zgornji strani kareja naredimo z nožem dve globoki vzdolžni zarezi. Meso začinimo s soljo, poprom in kumino. Sir narežemo na trakove. Marelice nekoliko zmehčamo v vodi, nato pa narežemo na majhne kose. V eno mesno zarezo napolnimo marelice, v drugo pa sir. Meso povežemo z vrvico, da ohrani svojo obliko.

2

Pečico segrejemo na 200 °C. Meso v ponvi na vročem olju na vseh straneh lepo popečemo. Preložimo ga v pekač, dodamo rožmarinove vejice in pečemo v pečici približno eno uro. Vmes ga večkrat zalijemo s sokom, ki se izloča pri pečenju. Pečenko vzamemo iz pekača in prihranimo na toplem.

3

Medtem olupimo in drobno narežemo šalotko. K soku od pečenja dodamo malo masla, nato pa šalotko, ki jo zdušimo in zalijemo z rdečim vinom. Omako nekoliko povremo, obogatimo s hladnim maslom in začinimo. Meso narežemo na rezine in postrežemo s pripravljeno omako. Zraven ponudimo pečen krompir in korenček.

Priljubljeni recepti

Kruhki bagel

Kruhki bagel ali bagli, kot jim pravimo po domače, izvirajo iz Poljske, priljubljeni pa so po vsem svetu. Posebni so zato, ker jih pred peko za kratek čas damo v krop, da dobijo intenzivnejšo barvo skorjice in postanejo značilno žvečljivi.

1 h
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.