Kaj boste skuhali danes?
Buhtelj z račjimi jetri in čebulno marmelado
Mc Etna
Buhtelj z račjimi jetri in čebulno marmelado
Mc Etna
Sestavine
buhteljni
- 250 g moke tip 500
- 10 g kvasa
- 75 g masla
- 25 g sladkorja
- 1,3 dl mleka
- 2 jajci
čebulna marmelada
- 500 g rdeče čebule
- 250 g sladkorja
- 1 dl terana
nadev za en buhtelj
- 1 žlica čebulne marmelade
- 50 g gosjih ali račjih jeter
- 2 rezini suhe kraške slanine
- 20 g masla
- peščica kreše rdeče gorčice
Malo več masla je vedno dobra ideja
Gostje so že skoraj prispeli, med prazničnimi prigrizki pa nekaj manjka – ko ste v dvomih, dodajte maslo.
Ta praznični koktejl je tako lep, da ga boste želeli najprej fotografirati
Če ste zadnje tedne vsaj malo na družbenih omrežjih, ste ga skoraj zagotovo že opazili – snow globe koktajl, pijačo, ki v kozarcu izgleda kot prava snežna krogla.
Manj je več: lahkotne sladice za zaključek prazničnega obeda
Po obilnem kosilu ali večerji se sladic lotimo zadržano, saj smo preveč siti, da bi v njih lahko resnično uživali. A ne pri tokratnem izboru receptov …
Sestavine
buhteljni
- 250 g moke tip 500
- 10 g kvasa
- 75 g masla
- 25 g sladkorja
- 1,3 dl mleka
- 2 jajci
čebulna marmelada
- 500 g rdeče čebule
- 250 g sladkorja
- 1 dl terana
nadev za en buhtelj
- 1 žlica čebulne marmelade
- 50 g gosjih ali račjih jeter
- 2 rezini suhe kraške slanine
- 20 g masla
- peščica kreše rdeče gorčice
Postopek
Maslo narežemo na kocke in pustimo, da se ogreje na sobno temperaturo. Medtem zmešamo preostale sestavine, dodamo maslo in zamesimo testo, podobno kot za kruh. Pokrito pustimo vzhajati vsaj 30 min, nato testo pregnetemo in oblikujemo hlebčke. Pustimo jih ponovno vzhajati, da skoraj podvojijo svojo velikost. V ogreti pečici jih pečemo od 12 do 15 min na 185 °C.
Na močnem ognju raztopimo sladkor, da začne karamelizirati. Nato dodamo na lističe narezano čebulo, dušimo nekaj minut in zalijemo s teranom. Pokuhamo do želene gostote, odstavimo in ohladimo.
Na maslu počasi popečemo rezine slanine do hrustljavosti in odstavimo. Na isti maščobi nežno popečemo jetra z obeh strani.
Buhtelj prerežemo, obložimo z marmelado, nanjo položimo jetra in hrustljave rezine slanine ter posujemo s krešo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Poletni mošnjički s feto in zelišči
Popolna cezarjeva solata
Cezarjevo solato lahko naredimo zelo na hitro. Lahko pa si vzamemo čas in sestavimo popolno cezarjevo solato. Ključ je v detajlih in ko jih obvladate, vas čaka resnično izjemen rezultat.
Čokoladni ganaš s krhko karamelo
Fin ganaš, ki očara tudi najzahtevnejše goste