
Buhtelj z račjimi jetri in čebulno marmelado
Mc Etna
Buhtelj z račjimi jetri in čebulno marmelado
Mc Etna

Sestavine
buhteljni
- 250 g moke tip 500
- 10 g kvasa
- 75 g masla
- 25 g sladkorja
- 1,3 dl mleka
- 2 jajci
čebulna marmelada
- 500 g rdeče čebule
- 250 g sladkorja
- 1 dl terana
nadev za en buhtelj
- 1 žlica čebulne marmelade
- 50 g gosjih ali račjih jeter
- 2 rezini suhe kraške slanine
- 20 g masla
- peščica kreše rdeče gorčice

Yuzu: sadež, ki je navdušil svet kulinarike
Yuzu postaja zvezda vrhunske kulinarike in sodobne miksologije. S svojo posebno kombinacijo okusov in kompleksnih arom yuzu zlahka navduši.

Kremast, naraven in slasten: jagodni sladoled iz domače kuhinje
Ta recept bo prišel prav vsem, ki nimate strojčka za sladoled. Naredili boste res slasten in kremast sladoled.

Zamrzovanje sadja in zelenjave: kako ohraniti okus, barvo in hranila
Prihaja čas, ko je na vrtu sadja in zelenjave več, kot ju lahko pojemo. Na nas se je obrnila bralka, ki prosi za nasvet, kako zamrzniti zelenjavo. "Jo prej skuham?" nas sprašuje.
Sestavine
buhteljni
- 250 g moke tip 500
- 10 g kvasa
- 75 g masla
- 25 g sladkorja
- 1,3 dl mleka
- 2 jajci
čebulna marmelada
- 500 g rdeče čebule
- 250 g sladkorja
- 1 dl terana
nadev za en buhtelj
- 1 žlica čebulne marmelade
- 50 g gosjih ali račjih jeter
- 2 rezini suhe kraške slanine
- 20 g masla
- peščica kreše rdeče gorčice
Postopek
Maslo narežemo na kocke in pustimo, da se ogreje na sobno temperaturo. Medtem zmešamo preostale sestavine, dodamo maslo in zamesimo testo, podobno kot za kruh. Pokrito pustimo vzhajati vsaj 30 min, nato testo pregnetemo in oblikujemo hlebčke. Pustimo jih ponovno vzhajati, da skoraj podvojijo svojo velikost. V ogreti pečici jih pečemo od 12 do 15 min na 185 °C.
Na močnem ognju raztopimo sladkor, da začne karamelizirati. Nato dodamo na lističe narezano čebulo, dušimo nekaj minut in zalijemo s teranom. Pokuhamo do želene gostote, odstavimo in ohladimo.
Na maslu počasi popečemo rezine slanine do hrustljavosti in odstavimo. Na isti maščobi nežno popečemo jetra z obeh strani.
Buhtelj prerežemo, obložimo z marmelado, nanjo položimo jetra in hrustljave rezine slanine ter posujemo s krešo.