
Svinjska rebrca s čilijem po mehiško
Vsak pravi žar mojster se mora kdaj preizkusiti v pripravi svinjskih rebrc
Svinjska rebrca s čilijem po mehiško
Vsak pravi žar mojster se mora kdaj preizkusiti v pripravi svinjskih rebrc

Sestavine
- 1 1⁄2 kg čim bolj mesnatih svinjskih rebrc, narezanih na posamezna rebra (po 3 na osebo)
začimbna mešanica
- 1 žlica mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička ostre dimljene mlete paprike
- 1 žlica mletega koriandra
- 2 žlički suhega origana ali 2 žlici svežih sesekljanih lističev
- 1 zvrhana žlica temnega sladkorja muskovado
- lupinica 1 limete (sadež narežemo na krhlje, ko postrežemo)
- 1⁄2 žličke grobe morske soli
omaka za žar s pasto chipotle
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 debela stroka česna
- 2 žlici paradižnikove mezge (koncentrata)
- 3 žlice temnega sladkorja muskovado
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2 žlički paste čilijev chipotle
- sok 1 limete
- sol

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 1 1⁄2 kg čim bolj mesnatih svinjskih rebrc, narezanih na posamezna rebra (po 3 na osebo)
začimbna mešanica
- 1 žlica mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička ostre dimljene mlete paprike
- 1 žlica mletega koriandra
- 2 žlički suhega origana ali 2 žlici svežih sesekljanih lističev
- 1 zvrhana žlica temnega sladkorja muskovado
- lupinica 1 limete (sadež narežemo na krhlje, ko postrežemo)
- 1⁄2 žličke grobe morske soli
omaka za žar s pasto chipotle
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 debela stroka česna
- 2 žlici paradižnikove mezge (koncentrata)
- 3 žlice temnega sladkorja muskovado
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2 žlički paste čilijev chipotle
- sok 1 limete
- sol
Postopek
Zmešamo vse začimbe za začimbno mešanico in z njo natremo meso. Pustimo, da se v hladilniku marinira najmanj 1 uro, najbolje pa 1 dan.
Za omako v majhni kozici segrejemo olje in na njem pražimo strt česen 1 minuto. Primešamo preostale sestavine in 2 žlici vode ter nežno kuhamo nekaj sekund, da se sladkor stopi. Solimo in odstavimo.
Pečico segrejemo na 160 °C. Rebrca položimo v pekač v eni plasti, tako da so precej tesno skupaj. Prilijemo 1 dl vroče vode, pekač tesno pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 2 uri, da meso zlahka ločimo od kosti. Maščobo odlijemo. (Rebrca lahko zdaj ohladimo in za največ 2 dni shranimo v hladilnik.)
Zakurimo žar in počakamo, da je oglje razbeljeno in sivo. Rebrca pečemo 4 do 5 minut na vsaki strani, da se temno zlato rjavo obarvajo in dobro pregrejejo. Med peko jih previdno obrnemo s prijemalkami. Premažemo jih z malo omake in pečemo še 1 minuto, da so tu in tam ožgana. Ponudimo jih na pladnju s preostalo omako ob strani, krhlji limete in koruzno salso z avokadom
Nasvet
Recept za okusno prilogo najdete tukaj.