
Šunka v solati z grahom in krešo
Šunka v solati z grahom in krešo

Sestavine
- 750 g oluščenega svežega graha (ali zamrznjenega)
- 700 g ohlajene kuhane ali pečene šunke
- velika pest peteršiljevih lističev
- šopek mlade čebulice
- velika pest vodne kreše
preliv
- 7 žlic hladno stiskanega repičnega olja
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 3 žlice ostre gorčice
- sol
- poper

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.
Sestavine
- 750 g oluščenega svežega graha (ali zamrznjenega)
- 700 g ohlajene kuhane ali pečene šunke
- velika pest peteršiljevih lističev
- šopek mlade čebulice
- velika pest vodne kreše
preliv
- 7 žlic hladno stiskanega repičnega olja
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 3 žlice ostre gorčice
- sol
- poper
Postopek
Grah kuhamo v velikem loncu osoljene vode približno 3 minute (ali 1 minuto, če imamo zamrznjenega). Odcedimo ga in oplaknemo z mrzlo vodo, da ustavimo kuhanje. Stepemo vse sestavine za preliv, da dobimo emulzijo.
Šunko natrgamo na kose in jo v veliki skledi zmešamo z grahom, sesekljanim peteršiljem in prelivom, nato solato preložimo na velik servirni pladenj ali na posamezne krožnike. Posujemo z mlado čebulico, narezano na kolobarčke, in vodno krešo ter postrežemo.