Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Špageti s koromačem, sardoni, rozinami, pinjolami in kaprami

Špageti s koromačem, sardoni, rozinami, pinjolami in kaprami

Čas priprave 25 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–5 oseb
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 70 g rozin
  • 2 glavici koromača
  • 3 stroki česna
  • 2 ½ žlice kaper
  • majhen šopek peteršilja
  • 80 g slanih sardonov (inčunov) v olju
  • 75 g pinjol
  • 400 g špagetov
  • ½ dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • ½ žličke suhega zdrobljenega čilija
  • stisk limonovega soka

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

  • 70 g rozin
  • 2 glavici koromača
  • 3 stroki česna
  • 2 ½ žlice kaper
  • majhen šopek peteršilja
  • 80 g slanih sardonov (inčunov) v olju
  • 75 g pinjol
  • 400 g špagetov
  • ½ dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • ½ žličke suhega zdrobljenega čilija
  • stisk limonovega soka

Postopek

1

Rozine prelijemo z vrelo vodo, namakamo 5 minut, nato jih odcedimo. Koromač razrežemo na četrtine, odstranimo grobe zunanje liste in odrežemo vršičke, ki jih prihranimo. Preostanek koromača narežemo na koščke. Česen narežemo na tanke rezinice, peteršiljeve lističe nasekljamo, sardone grobo narežemo in oplaknemo kapre. Pinjole nežno popražimo v suhi ponvi.

2

Špagete skuhamo v veliki količini rahlo osoljene vode, da so al dente. Medtem ko se kuhajo, v veliki ponvi segrejemo olje in na njem pražimo koromač, da se zmehča, nato dodamo česen in pražimo še toliko, da se rahlo obarva. Dodamo sardone in jih potlačimo s kuhalnico, nato dodamo še čili. Ko se sardoni razpustijo, dodamo še rozine, kapre, česen in večino pinjol.

3

Ko so špageti kuhani, jih odcedimo in takoj dodamo v ponev. Dodamo limonov sok in po okusu še začinimo (pozor, slani so že sardoni). Pomešamo in ponudimo. Jed potresemo s preostalimi pinjolami in prihranjenimi vršički koromača.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.