
Špageti s koromačem, sardoni, rozinami, pinjolami in kaprami
Špageti s koromačem, sardoni, rozinami, pinjolami in kaprami

Sestavine
- 70 g rozin
- 2 glavici koromača
- 3 stroki česna
- 2 ½ žlice kaper
- majhen šopek peteršilja
- 80 g slanih sardonov (inčunov) v olju
- 75 g pinjol
- 400 g špagetov
- ½ dl ekstra deviškega oljčnega olja
- ½ žličke suhega zdrobljenega čilija
- stisk limonovega soka

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
- 70 g rozin
- 2 glavici koromača
- 3 stroki česna
- 2 ½ žlice kaper
- majhen šopek peteršilja
- 80 g slanih sardonov (inčunov) v olju
- 75 g pinjol
- 400 g špagetov
- ½ dl ekstra deviškega oljčnega olja
- ½ žličke suhega zdrobljenega čilija
- stisk limonovega soka
Postopek
Rozine prelijemo z vrelo vodo, namakamo 5 minut, nato jih odcedimo. Koromač razrežemo na četrtine, odstranimo grobe zunanje liste in odrežemo vršičke, ki jih prihranimo. Preostanek koromača narežemo na koščke. Česen narežemo na tanke rezinice, peteršiljeve lističe nasekljamo, sardone grobo narežemo in oplaknemo kapre. Pinjole nežno popražimo v suhi ponvi.
Špagete skuhamo v veliki količini rahlo osoljene vode, da so al dente. Medtem ko se kuhajo, v veliki ponvi segrejemo olje in na njem pražimo koromač, da se zmehča, nato dodamo česen in pražimo še toliko, da se rahlo obarva. Dodamo sardone in jih potlačimo s kuhalnico, nato dodamo še čili. Ko se sardoni razpustijo, dodamo še rozine, kapre, česen in večino pinjol.
Ko so špageti kuhani, jih odcedimo in takoj dodamo v ponev. Dodamo limonov sok in po okusu še začinimo (pozor, slani so že sardoni). Pomešamo in ponudimo. Jed potresemo s preostalimi pinjolami in prihranjenimi vršički koromača.