
Svinjska pečenka s koromačem in rožmarinom
Svinjski pečenki pogosto dodamo rezine limone. Tokrat smo poizkusili s pomarančo in bili navdušeni.
Svinjska pečenka s koromačem in rožmarinom
Svinjski pečenki pogosto dodamo rezine limone. Tokrat smo poizkusili s pomarančo in bili navdušeni.

Sestavine
- 2 žlički koromačevih semen
- 1 žlička zrn črnega popra
- 2 stroka česna
- naribana lupina ½ pomaranče
- 1 žlica nasekljanega rožmarina
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 pomaranča
- 1,5 kg svinjine brez kosti (ledvena pečenka, stegno, kare)
- 1 čebula
- 4 dl belega vina
- 1 žlica želeja rdečega ribeza (ali kakšnega drugega sadnega želeja)
- sol
- poper

Kombuča: recepti, triki in razlogi, zakaj je tako priljubljena
Kombuča je fermentiran napitek iz čaja z blagodejnimi učinki. Odkrijte, kako jo pripraviti doma in popestriti z okusi za edinstveno aromo.

Kaj pripraviti iz velike bučke? Dve ideji, ki vas bosta navdušili
Ko se po vrnitvi z dopusta odpravimo na vrt in se v kuhinjo vrnemo s polnim naročjem bučk, v mislih preštevamo vse recepte z bučkami, ki jih poznamo – žar, solata, rižota, ratatuj … in nadevane bučke.

Po navodilih slaščičarskih mojstrov: kako pravilno stopiti čokolado
Čeprav lahko v teh vročih dneh čokolado brez težav zmehčamo že na okenski polici, mojstri prisegajo na naslednja navodila za topljenje čokolade.
Sestavine
- 2 žlički koromačevih semen
- 1 žlička zrn črnega popra
- 2 stroka česna
- naribana lupina ½ pomaranče
- 1 žlica nasekljanega rožmarina
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 pomaranča
- 1,5 kg svinjine brez kosti (ledvena pečenka, stegno, kare)
- 1 čebula
- 4 dl belega vina
- 1 žlica želeja rdečega ribeza (ali kakšnega drugega sadnega želeja)
- sol
- poper
Postopek
Z možnarjem zdrobimo koromačeva semena in poprova zrna. Dodamo nasekljani česen in malo soli, nato ponovno uporabimo možnar, da naredimo pasto. Vmešamo pomarančno lupinico, rožmarin in olje.
S pasto premažemo pečenko, nato jo zavijemo v folijo. Lahko jo spečemo takoj ali pa jo pustimo v hladilniku, toda največ 24 ur.
Pečico segrejemo na 180 °C. Pomarančo in čebulo narežemo na debele rezine in jih položimo na dno pekača. Dodamo pečenko in v pekač prilijemo 6 dl vode. Pečemo 1 uro, dodamo vino in pečemo še 1 uro. Pečenko večkrat prelijemo s sokom in prilijemo malo vode, če je potrebno.
Pečenko vzamemo iz pečice in jo zavijemo v folijo ter pustimo počivati 15 minut. Sok iz pekača zlijemo v ponev, dodamo žele in zavremo ter mešamo, da se razpusti. Pokusimo in po potrebi začinimo. Pečenko narežemo na debele rezine, polijemo z malo omake in postrežemo.