
Svinjska pečenka s koromačem in rožmarinom
Svinjski pečenki pogosto dodamo rezine limone. Tokrat smo poizkusili s pomarančo in bili navdušeni.
Svinjska pečenka s koromačem in rožmarinom
Svinjski pečenki pogosto dodamo rezine limone. Tokrat smo poizkusili s pomarančo in bili navdušeni.

Sestavine
- 2 žlički koromačevih semen
- 1 žlička zrn črnega popra
- 2 stroka česna
- naribana lupina ½ pomaranče
- 1 žlica nasekljanega rožmarina
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 pomaranča
- 1,5 kg svinjine brez kosti (ledvena pečenka, stegno, kare)
- 1 čebula
- 4 dl belega vina
- 1 žlica želeja rdečega ribeza (ali kakšnega drugega sadnega želeja)
- sol
- poper
Preberite tudi

Hitre sladice z jagodami
Jagode so odlična izbira za zdrav prigrizek, pa tudi izvrstna sestavina za številne hitre sladice, ki jih lahko pripravite brez obilice truda ali časa.

Kaj pomenijo funkcije pečice in katero izbrati?
Koliko funkcij svoje pečice uporabljate? Stavimo, da samo eno ali dve. Spoznajte, kaj pomenijo nastavitve in kako z njimi izboljšati peko kruha, mesa ali peciva.

Recept za noro dobro krompirušo, ki vedno uspe
Če obožujete krompir, bo ta noro dobra krompiruša pravi hit na vašem krožniku. Enostavna, zlatorjavo zapečena in božansko okusna!
Sestavine
- 2 žlički koromačevih semen
- 1 žlička zrn črnega popra
- 2 stroka česna
- naribana lupina ½ pomaranče
- 1 žlica nasekljanega rožmarina
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 pomaranča
- 1,5 kg svinjine brez kosti (ledvena pečenka, stegno, kare)
- 1 čebula
- 4 dl belega vina
- 1 žlica želeja rdečega ribeza (ali kakšnega drugega sadnega želeja)
- sol
- poper
Postopek
Z možnarjem zdrobimo koromačeva semena in poprova zrna. Dodamo nasekljani česen in malo soli, nato ponovno uporabimo možnar, da naredimo pasto. Vmešamo pomarančno lupinico, rožmarin in olje.
S pasto premažemo pečenko, nato jo zavijemo v folijo. Lahko jo spečemo takoj ali pa jo pustimo v hladilniku, toda največ 24 ur.
Pečico segrejemo na 180 °C. Pomarančo in čebulo narežemo na debele rezine in jih položimo na dno pekača. Dodamo pečenko in v pekač prilijemo 6 dl vode. Pečemo 1 uro, dodamo vino in pečemo še 1 uro. Pečenko večkrat prelijemo s sokom in prilijemo malo vode, če je potrebno.
Pečenko vzamemo iz pečice in jo zavijemo v folijo ter pustimo počivati 15 minut. Sok iz pekača zlijemo v ponev, dodamo žele in zavremo ter mešamo, da se razpusti. Pokusimo in po potrebi začinimo. Pečenko narežemo na debele rezine, polijemo z malo omake in postrežemo.