
Zapečeni njoki s pikantno paradižnikovo omako
Hitra, slastna in nasitna večerja
Zapečeni njoki s pikantno paradižnikovo omako
Hitra, slastna in nasitna večerja

Sestavine
- 2 pločevinki po 400 g češnjevega paradižnika
- oljčno olje za praženje
- 1 čebula
- 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
- 1 žlica odcejenih kaper
- 60 g izkoščičenih črnih oliv kalamata
- 5 slanih filejev sardonov (inčunov) v olju
- malo sladkorja
- 500 g njokov
- 125 g mocarele
- sol in poper

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 2 pločevinki po 400 g češnjevega paradižnika
- oljčno olje za praženje
- 1 čebula
- 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
- 1 žlica odcejenih kaper
- 60 g izkoščičenih črnih oliv kalamata
- 5 slanih filejev sardonov (inčunov) v olju
- malo sladkorja
- 500 g njokov
- 125 g mocarele
- sol in poper
Postopek
Čebulo drobno sesekljamo. Olive narežemo na večje koščke, sardone na manjše. Eno pločevinko paradižnika v multipraktiku gladko zmeljemo in prihranimo. V srednje veliko kozico vlijemo brizg olja in ga segrejemo pri zmerni temperaturi. Dodamo čebulo in dober ščep soli ter rahlo pražimo 8 do 10 minut, da se čebula zmehča in postekleni. Dodamo čili in ves paradižnik, znižamo temperaturo in pustimo, da nepokrito narahlo vre 10 minut. Eno pločevinko do četrtine napolnimo z vodo, ki jo prilijemo omaki. Vmešamo kapre, olive in sardone. Solimo, popramo in dodamo nekaj obilnih ščepov sladkorja. Omako nepokrito kuhamo pri nizki temperaturi še 5 minut. Dokler je ne bomo potrebovali, jo hranimo na toplem.
V večji kozici zavremo vodo. Vanjo damo njoke in jih kuhamo 2 minuti. Nato jih odcedimo, zmešamo s paradižnikovo omako in stresemo v ognjevarno posodo ali pekač. Potresemo z natrgano mocarelo, obilno popramo in postavimo pod razgret žar v pečici za 3 do 4 minute oziroma tako dolgo, da se mocarela stopi.