© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Rjavčki - preprost recept, ki vedno navduši


Uredništvo
29. 6. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Sočni, bogati in v sredini še nekoliko mehki - taki so popolni rjavčki!

kavni rjavčki
Profimedia
Pri pripravi testa ne morete zgrešiti. Po nekaj korakih bo na mizi slastno pecivo. Poskusite tudi različico z meto ali slano pecivo.

Rjavčki so nastali povsem po naključju - ker je pekovka pozabila na pecilni prašek. Za ljubitelje čokolade so kompaktni koščki iz umešanega testa, ki pa jih po domišljiji in svojih željah le še izboljšujemo, naravnost vredni greha.

Osnovni recept

Na koščke zdrobite 200 g temne čokolade in jo stopite s 120 g masla. Počakajte, da se malce ohladi. Nastrgajte 30 g čokolade. Zmešajte 140 g moke, ½ žličke pecilnega praška in ¼ žličke soli. Čokoladni mešanici primešajte 210 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor in 3 jajca. Postopoma dodajte še mešanico moke in na koncu še čokoladne ostružke.

Peka

Testo prelijte v namaščen pekač, model za narastke ali pa poseben okvir za peko (približno 25 x 25 cm). Približno 25 minut ga pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Rjavčki so pečeni, ko je testo videti še nekoliko mokro in imajo tanko skorjico. V sredini morajo biti še lepo »pocasti«. Tu ne pride v poštev preverjanje z zobotrebcem. Pečeno testo zrežite na približno 20 kvadratov in jih pustite, da se ohladijo. Tesno jih zavijte v folijo in jih shranite.

rjavčki z oreščki
Profimedia
Rjavčke lahko popestrite in obogatite z različnimi dodatki.

Namigi za uspešno pripravo sladke ameriške specialitete

  • Kuverturo ali čokolado stopite počasi. Ves čas mešajte, kajti masa se hitro strdi.
  • Jajca ohlajeni masi primešajte postopoma. Testo bo mehkejše, če jih boste prej stepli.
  • Testo porazdelite v model približno 3 cm visoko. Če je nižje, se bo med peko izsušilo. Predebela plast bo po peki preveč tekoča.
  • Še posebno slasten okus dosežete tako, da testo pred peko posujete s koščki čokolade.

Od hrustljavih do slanih: popestrite rjavčke

Oreščki: Sesekljajte jih bolj na grobo in jih vgnetite v testo ali pa jih pred peko potresite po testu.

Čili: Bodite varčni pri uporabi. Rjavčki smejo biti le rahlo pekoči.

Slana karamela: Po želji jo zrežite na majhne koščke in jih primešajte.

Meta: Čokolada in aroma mete se zelo lepo ujemata. Lističe sesekljajte.

Slano pecivo: V testo vgnetite koščke prest ali slanih palčk.

Penice: Lahno jih vgnetite v testo in med peko bodo karamelizirale.

Vam je ostalo še kaj rjavčkov?

Iz njih lahko naredite kolačke na paličici. Mehko in vlažno testo ne potrebuje svežega sira za sprijemanje. Zdrobite ga na koščke, te oblikujte v kroglice in jih potopite v stopljeno čokolado.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.