
Losos s čemaževo skorjico
Čemaž je odlična izbira za popestritev lososa
Losos s čemaževo skorjico
Čemaž je odlična izbira za popestritev lososa

Sestavine
- 1 cel lososov file (pribl. 1 kg) brez kože sol
- krhlji limone, ko postrežemo
čemaževa skorjica
- 800-gramska štruca belega kruha
- 1 strok česna
- 250 g masla
čemaževa salsa
- 50 g čemaževih listov
- 8 slanih sardonov (inčunov)
- 0,7 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- lupinica in sok 1 limone
- 1 šalotka
- 1 žlička drobnih kaper

Kako sterilizirati kozarce za vlaganje: preprosto, varno in učinkovito
Ne dopustite, da bi bil vaš trud zaman. Pri vlaganju sezonskega sadja in zelenjave je čistoča ključna, zato je kozarce in pokrovčke treba skrbno sterilizirati.

Kulinarični hit leta: Lazanja, ki jo boste kuhali znova in znova
Lazanja je kraljica italijanske kuhinje, ki ne razočara. A priznajmo si: priprava klasične lazanje je projekt. Ravno zato gre naslednjemu trendu tako dobro.

Zdrobovi žličniki babice Ane: V maso primeša mleko
Babica Ana Eržen iz Mavčič nam je poslala svoj recept za zelo rahle in slastne zdrobove žličnike. Zanje, je ponosno povedala, je že dobila tudi nagrado. Takole jih pripravite ...
Sestavine
- 1 cel lososov file (pribl. 1 kg) brez kože sol
- krhlji limone, ko postrežemo
čemaževa skorjica
- 800-gramska štruca belega kruha
- 1 strok česna
- 250 g masla
čemaževa salsa
- 50 g čemaževih listov
- 8 slanih sardonov (inčunov)
- 0,7 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- lupinica in sok 1 limone
- 1 šalotka
- 1 žlička drobnih kaper
Postopek
Najprej naredimo skorjico. Maslo stopimo. Kruhu odstranimo skorjo in ga skupaj s česnom damo v multipraktik. Drobno zmeljemo v drobtine, dodamo čemaž in meljemo še minuto. Ko so čemaževi listi nasekljani, prilijemo stopljeno maslo in zmešamo v gladko zeleno maso. Na delovno površino položimo velik list papirja za peko in nanj postrgamo maso. Prekrijemo jo z drugim listom papirja za peko in z valjarjem razvaljamo na debelino približno 3 mm. Nato jo damo v hladilnik za kako uro, da se strdi.
Pečico segrejemo na 180 °C. Ribo potresemo z malce soli in jo položimo na plitev pekač, obložen s papirjem za peko. Masleno skorjico vzamemo iz hladilnika in odrežemo kos, ki je enako velik kot losos. Z obeh strani skorjice odstranimo papir za peko in jo položimo na ribo. Pečemo 20 minut oziroma tako dolgo, da je losos v sredini komaj pečen.
3Medtem pripravimo čemaževo salso. Šalotko narežemo na lističe. Vse sestavine damo v multipraktik in zmeljemo v gladek pire. Ko je losos pečen, ga vzamemo iz pečice, prenesemo na desko in postavimo na mizo. Zraven postrežemo salso in nekaj limonovih krhljev.
Nasvet
Dober je vroč naravnost iz pečice in tudi hladen. Sezona čemaža je kratka; kadar ga ni, ga nadomestimo s peteršiljem.