
Sončni tiramisu
Poletna različica tiramisuja z nektarinami, breskvami in desertnim vinom
Sončni tiramisu
Poletna različica tiramisuja z nektarinami, breskvami in desertnim vinom

Sestavine
- 2 srednje veliki jajci
- 50 g sladkorja
- 250 g sira maskarpone
- 1,5 dl sladke smetane
- 1,25 dl marsale ali drugega desertnega vina
- 175 g piškotov savojardi
- 200 g izkoščičenih nektarin
- 200 g izkoščičenih breskev
- 50 g mandljevih piškotov (amaretti)

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 2 srednje veliki jajci
- 50 g sladkorja
- 250 g sira maskarpone
- 1,5 dl sladke smetane
- 1,25 dl marsale ali drugega desertnega vina
- 175 g piškotov savojardi
- 200 g izkoščičenih nektarin
- 200 g izkoščičenih breskev
- 50 g mandljevih piškotov (amaretti)
Postopek
Rumenjake ločimo od beljakov. Z električnim mešalnikom približno 3 do 4 minute stepamo rumenjaka s polovico sladkorja, da dobimo bledo, rahlo kremasto maso. Stepemo maskarpone, da se zrahlja, nato dodamo še smetano in stepamo, da se dobro zvežeta. Dodamo rumenjakovo kremo in vse skupaj stepamo, da dobimo gladko, rahlo maso.
Operemo metlici in ju osušimo, nato v drugi posodi čvrsto stepemo beljake, vmešamo preostali sladkor in stepamo, da dobimo svetlečo trdo maso. Z veliko kovinsko žlico tretjino mase vmešamo v zmes, ki smo jo pripravili prej, nato previdno dodamo še preostali sneg.
Sadje razrežemo na koščke. Pripravimo skledo, v kateri bomo sladico postrežemo. Vino zlijemo v plitek krožnik in v njem postopoma namakamo piškote, vendar pazimo, da jih ne razmočimo preveč. Polovico piškotov enakomerno razporedimo po skledi, nato po njih posujemo polovico sadja. Premažemo jih s polovico kreme in posujemo s polovico zdrobljenih mandljevih piškotov. Postopek ponovimo in končamo s kremo, drugo polovico mandljevih piškotov pa prihranimo. Sladico pokrijemo in za nekaj ur postavimo na hladno, lahko tudi čez noč.
Pred postrežbo sladico posujemo s prihranjenimi zdrobljenimi piškoti, nato jo razdelimo po skodelicah in postrežemo.