
Tiramisu malo drugače
Tiramisu nikogar ne pusti ravnodušnega, še zlasti ne, če ga postrežemo z malinami.
Tiramisu malo drugače
Tiramisu nikogar ne pusti ravnodušnega, še zlasti ne, če ga postrežemo z malinami.

Sestavine
- 2,5 dl močne vroče kave
- žlica rjavega sladkorja
- 4 žlice likerskega vina marsala
- 18 piškotov savoiardov
- ½ žličke kakava v prahu za posip
- maline za okras
krema
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica škroba
- 1,5 dl manj mastnega mleka
- 1 srednje veliko jajce
- ½ stroka vanilje
- 85 g kisle smetane ali crème fraîche
- 1 žlica likerskega vina marsala
- 150 g maskarponeja
- 100 g manj mastnega kremnega sira

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Tako lahko porabite presežek paradižnika
Polsušeni paradižnik je čudovit način, da porabimo presežke paradižnika, ko ga je na vrtovih in na tržnicah v izobilju, in ga shranimo za hladnejše dni.

Blitva: zakladnica vitaminov, folne kisline in popolna poletna priloga
Blitva je lahko na jedilniku vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.
Sestavine
- 2,5 dl močne vroče kave
- žlica rjavega sladkorja
- 4 žlice likerskega vina marsala
- 18 piškotov savoiardov
- ½ žličke kakava v prahu za posip
- maline za okras
krema
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica škroba
- 1,5 dl manj mastnega mleka
- 1 srednje veliko jajce
- ½ stroka vanilje
- 85 g kisle smetane ali crème fraîche
- 1 žlica likerskega vina marsala
- 150 g maskarponeja
- 100 g manj mastnega kremnega sira
Postopek
Najprej pripravimo mešanico, v kateri bomo namakali piškote. Kavo in sladkor zmešamo in vlijemo v nizko posodo. Primešamo žganje in ohladimo.
Medtem pripravimo nadev. Sladkor in škrob damo v srednje veliko ponev z neoprijemljivim dnom. Vmešamo eno žlico mleka in zmešamo v gladko pasto. Beljak ločimo od rumenjaka, ga damo v srednje veliko skledo in ga prihranimo. Rumenjak dodamo v ponev in ga vtepemo v škrobno mešanico. Prilijemo še preostalo mleko in dodamo postrgano sredico vaniljevega stroka s praznim strokom vred. Na srednji temperaturi segrevamo 8 do 10 minut, da se krema zgosti. Vmes neprestano mešamo in pazimo, da nam mešanica ne zavre. Odstavimo z ognja, primešamo smetano in žlico likerskega vina. Kremo stresemo v skledo, pokrijemo s kuhinjsko folijo, da se ne naredi skorjica, in pustimo, da se ohladi.
Model dimenzij 23 x 13 cm in globine 6 cm obložimo s kuhinjsko folijo tako, da jo malo visi čez rob. Maskarpone in sir zmešamo in vse skupaj primešamo ohlajeni jajčni kremi. Beljak stepemo v čvrst sneg in tudi tega vmešamo v kremo.

Šest piškotov le toliko pomočimo v kavno mešanico, da se v celoti prepojijo s tekočino, vendar ne razpadejo. Vzdolžno jih razporedimo po dnu modela. Če je potrebno, jih lahko tudi skrajšamo.

Na piškote razporedimo polovico kreme tako, da jih prekrije. Nato na kremo razporedimo še 6 namočenih piškotov in jih prekrijemo s preostalo kremo.

Zadnjo tretjino namočenih piškotov položimo na kremo, vse skupaj prekrijemo s kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik čez noč.

Pred postrežbo slaščico zvrnemo iz modla na postrežni pladenj in previdno odstranimo folijo. Vrh posujemo s kakavom v prahu in potresemo z očiščenimi malinami. Postrežemo še isti dan.
Nasvet
Maline operemo tik pred postrežbo. Stresemo jih v cedilo in na kratko postavimo pod tekočo vodo. Stresemo jih na kuhinjske brisačke, jih enakomerno razporedimo in osušimo.