
Slivov zavitek z orehi
Zavitek iz domačega sadja je zmeraj najboljši!
Slivov zavitek z orehi
Zavitek iz domačega sadja je zmeraj najboljši!

Sestavine
- 4 listi vlečenega testa
- 1,5 kg sliv
- 120 g + 2 žlici kristalnega sladkorja
- 120 g mletih orehov
- 150 g belega kruha
- 100 g masla
- 150 g belih krušnih drobtin
- šilce slivovega žganja
- malo cimeta
- 50 g masla in jajce za premaz
Preberite tudi

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.

Kava s sladkornim oblakom – doživetje, ki razočara?
Kava z oblačkom iz sladkorne pene, ki se topi nad vročo skodelico? Nova uspešnica z Vzhoda navdušuje na Instagramu … Kaj pa praktični del senzacije?
Sestavine
- 4 listi vlečenega testa
- 1,5 kg sliv
- 120 g + 2 žlici kristalnega sladkorja
- 120 g mletih orehov
- 150 g belega kruha
- 100 g masla
- 150 g belih krušnih drobtin
- šilce slivovega žganja
- malo cimeta
- 50 g masla in jajce za premaz
Postopek
Kruhu obrežemo skorjo, ga narežemo na kocke in jih v pečici nekoliko osušimo. Slive operemo, osušimo, razpolovimo, odstranimo koščice in slivove polovice še enkrat vzdolžno prerežemo.
V ponvi segrejemo maslo, dodamo drobtine in 2 žlici sladkorja ter zlato popražimo, nato maslene drobtine ohladimo.

Pečico segrejemo na 180 °C. Slive zmešamo s sladkorjem, orehi, cimetom, slivovim žganjem in krušnimi kockami. En list testa položimo na vlažno kuhinjsko krpo. Testo premažemo z razpuščenim maslom, pokrijemo z drugim listom in tudi tega premažemo z maslom. Dve tretjini testa posujemo s polovico maslenih drobtin, nato po drobtinah razporedimo polovico slivovega nadeva. Zavitek zvijemo s pomočjo kuhinjske krpe in ga položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Postopek ponovimo še za drugi zavitek. Oba zavitka premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo približno 35 minut. Preden ga narežemo, naj se malo ohladi.
