
Slivov zavitek z orehi
Zavitek iz domačega sadja je zmeraj najboljši!
Slivov zavitek z orehi
Zavitek iz domačega sadja je zmeraj najboljši!

Sestavine
- 4 listi vlečenega testa
- 1,5 kg sliv
- 120 g + 2 žlici kristalnega sladkorja
- 120 g mletih orehov
- 150 g belega kruha
- 100 g masla
- 150 g belih krušnih drobtin
- šilce slivovega žganja
- malo cimeta
- 50 g masla in jajce za premaz

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 4 listi vlečenega testa
- 1,5 kg sliv
- 120 g + 2 žlici kristalnega sladkorja
- 120 g mletih orehov
- 150 g belega kruha
- 100 g masla
- 150 g belih krušnih drobtin
- šilce slivovega žganja
- malo cimeta
- 50 g masla in jajce za premaz
Postopek
Kruhu obrežemo skorjo, ga narežemo na kocke in jih v pečici nekoliko osušimo. Slive operemo, osušimo, razpolovimo, odstranimo koščice in slivove polovice še enkrat vzdolžno prerežemo.
V ponvi segrejemo maslo, dodamo drobtine in 2 žlici sladkorja ter zlato popražimo, nato maslene drobtine ohladimo.

Pečico segrejemo na 180 °C. Slive zmešamo s sladkorjem, orehi, cimetom, slivovim žganjem in krušnimi kockami. En list testa položimo na vlažno kuhinjsko krpo. Testo premažemo z razpuščenim maslom, pokrijemo z drugim listom in tudi tega premažemo z maslom. Dve tretjini testa posujemo s polovico maslenih drobtin, nato po drobtinah razporedimo polovico slivovega nadeva. Zavitek zvijemo s pomočjo kuhinjske krpe in ga položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Postopek ponovimo še za drugi zavitek. Oba zavitka premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo približno 35 minut. Preden ga narežemo, naj se malo ohladi.
