Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 4 listi tankega vlečenega testa
- stopljeno maslo za premaz
- 750 g kiselkastih jabolk (narezanih na tanke lističe ali naribanih)
- sok 1 limone
- ½ dl ruma
- 50 g rozin
- 50 g kristalnega sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 50 g nasekljanih orehov ali mandljev
- 1–2 žlički mletega cimeta (po okusu)
- ščepec soli
- 50 g belih krušnih drobtin
- 70 g masla
- sladkor v prahu za posip
Taco burgerji: kombinacija, ki vas bo zasvojila
Taco burger je hitra, hrustljava in noro okusna fuzija tortilje in sočnega burgerja. Preprost recept za sproščeno kosilo ali večerjo.
Z alpskih smučišč v naše domove: pripravite priljubljene germknödle
Mehki kvašeni cmok germknödel je specialiteta iz Avstrije in Bavarske, ki jo dobro poznajo obiskovalci smučišč, a privoščite si ga lahko tudi brez obutih pancerjev.
Nebeško dobre orehove palačinke s smetano
Kuhanje je zanjo umetnost in čustvo v enem. Eugenija Carl prisega na sladko pregreho, ki nikoli ne razočara – orehove palačinke s smetano.
Sestavine
- 4 listi tankega vlečenega testa
- stopljeno maslo za premaz
- 750 g kiselkastih jabolk (narezanih na tanke lističe ali naribanih)
- sok 1 limone
- ½ dl ruma
- 50 g rozin
- 50 g kristalnega sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 50 g nasekljanih orehov ali mandljev
- 1–2 žlički mletega cimeta (po okusu)
- ščepec soli
- 50 g belih krušnih drobtin
- 70 g masla
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Testo vzamemo iz hladilnika 10 minut pred uporabo. Medtem pripravimo nadev. Jabolka pokapamo z limonovim sokom, dodamo rum, rozine, kristalni in vaniljev sladkor, orehe ali mandlje ter cimet in sol. Sestavine zmešamo in pustimo približno pol ure, da se prepojijo.
Drobtine prepražimo na žlički masla. Dva lista testa položimo enega poleg drugega tako, da se nekoliko prekrivata. Rahlo ju namažemo z razpuščenim maslom in pokrijemo s preostalima dvema listoma testa. Spodnjo tretjino testa potresemo s praženimi drobtinami in obložimo z jabolčnim nadevom. Testo ob straneh preganemo čez nadev in zvijemo.
Z robom navzdol obrnjen zavitek položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in namažemo z razpuščenim maslom. Pečemo na srednjem vodilu v prej ogreti pečici pri 190 °C približno 35 minut do zlato rjave barve.
Zavitek potresemo s sladkorjem v prahu in še toplega ponudimo.
Nasvet
Za zavitek so najboljša čvrsta kiselkasta jabolka, kot so boskop, jonagold ali ajdared.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Telečja krača s krompirjem
Dušena govedina v medu in soji s krompirjevim pirejem in bokčojem
Kosilo, ki bo sesulo goste!
Sadje in penice s čokoladno pomako
Tako enostavno in preprosto - pa nikoli ne razočara. Otroci bodo navdušeni!